PST varslet TV 2 om Solbrækkes Bhatti-romanse. Henvendelsen vakte betydelig oppsikt i TV 2, men fikk ingen konsekvenser for Solbrækkes karriere.

Politiets Sikkerhetstjeneste anbefalte TV 2 å være forsiktig med å dele informasjon med Karianne Solbrække, sier en tidligere leder i kanalen til Kampanje (bak mur).

Avisen har også snakket med daværende leder av seksjon for organisert kriminalitet ved Oslo politidistrikt, Iver Stensrud, som hadde jevnlig kontakt med Solbrække da hun dekket høyprofilerte krimsaker for TV 2. Også han var forsiktig med hvilken informasjon han delte med Solbrække:

– Man hadde det i bakhodet hele tiden (…) Den kunnskapen jeg hadde om Solbrække gjorde at jeg tok forbehold da jeg snakket med henne om andre saker.

PST bekreftet mistanke

Forholdet mellom TV 2s daværende krimreporter og nåværende nyhetssjef Karianne Solbrække og den straffedømte islamisten Arfan Bhatti var ikke allment kjent, men noen hadde en mistanke. Den ble bekreftet da PST advarte kanalen:

– PST tok på et tidspunkt kontakt med ledelsen i TV 2 og ønsket å varsle om at det var tett kontakt mellom Solbrække og Bhatti. De anbefalte at vi tok forholdsregler angående hvilken informasjon som tilfløt Solbrække. Henvendelsen fra PST vakte betydelig oppsikt. Vi skjønte at politiet var bekymret, sier en tidligere leder i TV 2 til Kampanje som ønsker å være anonym.

Advarslene fra PST skal ha ført til en skikkelig oppvaskrunde internt i TV 2.

Det medførte også noen solide diskusjoner rundt journalistens fremtid i kanalen. I forkant av at noen medier, inkludert Finansavisen, offentliggjorde Solbrækkes navn allerede høsten 2006, var det et ledermøte i TV 2 der man diskuterte hvordan man skulle håndtere saken. Her var det stemmer som mente at hennes opptreden var uforenlig med hva TV 2 stod for journalistisk, men det var også de som mente Solbrække skulle få en ny sjanse. Argumentet om at hun ikke hadde gjort noe ulovlig og var sykemeldt skal ha veid tyngst.

Også Oslo-politiet

Også ansatte i Oslo-politiet skal ha kjent til forholdet mellom de to før TV 2-ledelsen ble varslet av PST. Dette var politifolk Solbrække var i kontakt med som krimjournalist.

Ryktene nådde også daværende politisjef i Oslo, Anstein Gjengedal, skriver Kampanje. Han syntes forholdet var «oppsiktsvekkende»:

– Bhatti var under etterforskning, så hørte man at han hadde et forhold med en journalist. Det var jo ganske oppsiktsvekkende, men vi vet om enkelte kriminelle som har hatt forhold med journalister.

– Beskyttet sine egne

Iver Stensrud reagerte på at Solbrækkes kolleger dekket over saken:

– Det som overrasket meg den gangen var at veldig anerkjente journalister i tabloidaviser snakket med meg om disse opplysningene. Jeg stilte spørsmål om hvorfor de ikke gjorde mer eller turte å skrive om det, men journalistene fikk klar beskjed av sine ansvarlige redaktører om at det ikke skulle omtales. Jeg oppfattet det som at der beskyttet man sine egne.

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.