Joe Biden har lagt frem en plan for hvordan oljeprisen kan tvinges ned. Den forutsetter at Putin fortsetter å pumpe olje og gass og selge til land utenfor G7. Men Putin kan komme til å gjøre det motsatte: Kutte produksjonen. Da vil prisen gå gjennom taket.

Det er analytikere i J.P Morgen Chase som  mener dette. Hvis russerne fjerner tre millioner fat fra markedet vil prisen stige til 190 dollar fatet. Russland kan leve med å kutte fem millioner fat, så robust er deres finanser, ifølge Bloomberg. (Skulle ikke sanksjonene knekke økonomien?) Men for resten av verden vil reduksjonen bli katastrofal:

The Group of Seven nations are hammering out a complicated mechanism to cap the price fetched by Russian oil in a bid to tighten the screws on Vladimir Putin’s war machine in Ukraine. But given Moscow’s robust fiscal position, the nation can afford to slash daily crude production by 5 million barrels without excessively damaging the economy, JPMorgan analysts including Natasha Kaneva wrote in a note to clients.

For much of the rest of the world, however, the results could be disastrous. A 3 million-barrel cut to daily supplies would push benchmark London crude prices to $190, while the worst-case scenario of 5 million could mean “stratospheric” $380 crude, the analysts wrote.

Biden tror han kan tukte Putin. Men siden Biden lot det grønne skiftet få førsteprioritet er det Putin som sitter med trumfkortet. Biden må tigge andre nasjoner om å øke produksjonen, men de har lite å gå på eller er fiendtlige til USA. Skal USA overtale mullahene til å pumpe mer?

Den nye planen G7 har klekket ut forutsetter at russerne fortsetter å pumpe. Men hvis det er krig, er det krig. Da har Putin andre alternativer. Men det ser ikke ut til at dagens Washington forstår det. De mener den egne befolkningen skal tåle hva som helst.

Stramheten i markedet taler til Putins fordel.

Biden har stilt seg selv i en håpløs situasjon. Han har lav troverdighet. Svarene hans regime gir er ikke egnet til å berolige. Når CNN spør hva de vil si til familier som ikke kan leve med dagens priser, svarer lederen av Det økonomiske rådet, Brian Deese: -Dette handler om fremtiden til den liberale verdensorden og vi må stå fast.

Biden bruker krigen helt uhemmet til å lesse byrder på borgerne. Han har ingen medynk. Men Putin kan la oljen tredobles. En trenger ikke være økonom for å forstå hva dette vil bety for verdensøkonomien.

 

 

https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-07-01/jpmorgan-sees-stratospheric-380-oil-on-worst-case-russian-cut

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.