Kvinnelige ledere preger offentligheten: Konserndirektør for bygg og anlegg i Statnett, Elisabeth Vike Vardheim, på arbeidslunsjen til olje- og energiminister Tina Bru for kvinnelige ledere i olje- og kraftsektoren. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Andelen kvinner blant de administrerende direktørene i statlige selskaper har sunket fra 40 til 34 prosent på to år. Det bør vekke bekymring, mener Core – Senter for likestillingsforskning.

Dette meldes av økonominettstedet E24. Tallene kommer fra Statens eierrapport for 2021, som gir oversikt over nøkkeltall for de 71 selskapene staten helt eller delvis eier.

Andelen kvinnelige ledere økte fra 20 prosent i 2014 til 40 prosent i 2019. I den generelle samfunnsdebatten er det ansett som en positiv utvikling, og et mål i seg selv.

Ikke minst er dette synlig i politikken, i organisasjonslivet og i mediene, der kvinner etter hvert har inntatt stadig flere av de mest fremtredende vervene og lederposisjonene. Også en høy andel av toppstillinger i næringslivet er i dag besatt av kvinner.

Men nå meldes det altså at andelen kvinnelige ledere har sunket noe i statlige selskaper (ned seks prosent på to år), hvilket får alarmen til å begynne å kime i offentlige likestillingskretser:

– Dette er en betydelig nedgang og bør vekke en bekymring hos regjeringen. Det er et tegn på at her må de følge nøye med, sier leder Mari Teigen for Core – Senter for likestillingsforskning.

Samtidig peker hun på at de statlige selskapene har en langt høyere andel kvinnelige ledere enn næringslivet for øvrig.

Det er ikke spesifisert hvilke helt konkrete og sporbare problemer man mener noen prosents svingning i andelen kvinnelige ledere kan skape for de aktuelle statlige selskapene og deres virksomhet.

Les også: 

Kvinnelige offiserer ut mot kjønnskvotering i Forsvaret: – Kan være ødeleggende

Liker du det du leser hos Document? Bli med og støtt oss du også!

Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Gode bøker fra Document forlag

Endelig! Nå er den her, bestill i dag:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

Bestill også denne nyheten:

 

Fikk du ikke med deg denne? Bestill nå!

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.