Tette bånd: Statsminister Jonas Gahr Støre og LO-leder Peggy Hessen Følsvik under Ap-landsmøtet. Foto: Javad Parsa / NTB

35,4 prosent av LOs medlemmer stemte på Ap i stortingsvalget i 2021. Det er et kraftig fall bare siden 2009. Likevel fortsetter LO ufortrødent sitt nære samarbeid med Ap.

Utfra den sterke støtten LO gir til Ap, og de nære bånd LO-ledelsen har til partiet, gis det et inntrykk av at de aller fleste LO-medlemmer sluttet helhjertet opp om nettopp Arbeiderpartiet.

Men slik er det ikke, faktisk langt ifra.

Oppslutningen om Ap har sunket jevnt og trutt blant LO-medlemmene, opplyser NTB.

Tall fra Institutt for samfunnsforskning (ISF) viser at drøyt halvparten av LOs medlemmer stemte på Ap i 2009, skriver Frifagbevegelse.

Til sammenligning stemte hele 76,3 prosent av LO-medlemmene på Ap tilbake i 1957.

I 2021 var det altså bare 35,4 prosent av LOs medlemmer stemte på Ap i stortingsvalget, mens Ap totalt sett fikk støtte av 26,1 prosent av velgerne i det valget.

Tallene fra 2021 er fortsatt over det nokså spesielle katastrofevalget i 2001. Ap’s oppslutning det året var 24,3 prosent, og blant LO-medlemmer var den helt nede i 34,3 prosent.

Siden har det gått noe opp, for så å falle markant tilbake ved det seneste stortingsvalget.

Fortsatt er det likevel flere LO-medlemmer som stemmer Ap enn som stemmer på Høyre og Fremskrittspartiet. I 2021 stemte til sammen drøyt 26 prosent på disse to partiene.

– LOs medlemmer ligner generelt mer på befolkningen nå enn før. De sprer seg utover det politiske landskapet, sier valgforsker Johannes Bergh.

Det foreligger ikke tall for dette i årets kommunevalg. Men den fallende oppslutningen for Ap i forhold til valget i 2021 vil etter all sannsynlighet tale for at en enda lavere andel enn 35,4 prosent av LO-medlemmene nå stemmer Ap.

Likevel er det lite som tyder på at LO-ledelsen, og spesielt ikke LO-leder Peggy Hessen Følsvik, er innstilt på å moderere sin svært ensidige støtte til Ap.

De ca. 65 % av LO-medlemmene som ikke stemmer Ap, ville trolig satt pris på at organisasjonen inntok en noe mer nyansert holdning til norsk partipolitikk.

Få vil mene at LO per i dag holder demokratiets fane særlig høyt.

Les også: 

LO-lederen: – Valget har vært en motbakke fra start til slutt

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.