LO-leder Peggy Hessen Følsvik. Foto: Annika Byrde / NTB

Landsstyret i Ap vedtok onsdag at LO-leder Peggy Hessen Følsvik skal lede valgkomiteen på Ap-landsmøte i mai. Dermed fortsetter LO å være tett knyttet opp til et Ap med synkende oppslutning.

LO har ofte vært kritisert for sine tette bånd til ett bestemt politisk parti, nemlig Arbeiderpartiet. Uttrykk som samrøre har vært benyttet.

Tidligere har man kunnet forklare dette med at Ap tross alt er det desidert største partiet, og at LO-medlemmer flest gjerne sogner til nettopp dette partiet.

Men i takt med at oppslutningen om Ap er stadig synkende, er det etter manges mening blitt mindre opplagt at Norges største arbeidstakerorganisasjon LO politisk sett skal fungere som en slags filial av nettopp Ap.

Det er nå Høyre som ifølge meningsmålingene gjennom lengre tid er det største partiet, mens Ap er nede på nivåer godt under 20 prosent.

Nåværende LO-ledelse, med Peggy Hessen Følsvik i spissen, har åpenbart ikke de helt store betenkeligheter omkring dette. Nå bekrefter de tvert imot de tette båndene til et svekket Ap, ved at LO-lederen skal lede partiets valgkomite denne våren.

Det skriver VG.

NTB melder om saken onsdag.

Bakgrunnen er at Arbeiderpartiet (Ap) kan få en ny nestleder på landsmøtet i mai. Følsvik skal altså lede jobben med å peke ut kandidater til sentralstyret og ledelsen på Arbeiderpartiets landsmøte 4.–6. mai.

– Å bygge et lag som skal lede partiet fram til det viktige kommunevalget til høsten, sammen med folk fra hele landet, er en spennende utfordring, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik i en pressemelding tidligere i år.

Det er lang tradisjon for at valgkomiteen i Arbeiderpartiet ledes av LO-lederen, men det har også blitt gjort noen unntak fra dette de siste årene.

Men i 2023 er det altså tilbake til gamle takter.

Les også: 

Et slag i ansiktet på Støre-regjeringen: LO-forbund skal streike mot strømprisene

Bestill fra Document forlag:

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Kjøp bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.