Meningsmålingen som NRK/Aftenposten publiserte tirsdag, føyer seg inn i rekken av skuffelser for regjeringspartiene. Det er heller ingen trøst å hente i onsdagens måling i Dagbladet.

Arbeiderpartiet ligger under 22 prosents oppslutning og Senterpartiet så vidt over 6 prosent. Dette gir ifølge Aftenposten/NRK-målingen en samlet tilslutning på 28,1 prosent. Støre-regjeringen nærmer seg norgesrekord i svak folkelig basis. Vi må tilbake til Lars Korvalds regjering i 1972–1973 – altså et halvt århundre – for å finne maken. De tre regjeringspartiene den gang hadde støtte fra 26,2 prosent av velgerne ved foregående stortingsvalg. Nå er Støre & Vedum-regjeringen på samme norgesrekordlave nivå.

Ap-velgerne vender seg bort fra partiet over hele landet. En nylig måling for Oslo og Bergen viser 18,1 prosents oppslutning – nesten 2 prosentpoeng ned fra kommunevalget. Storbyenes velgere samler seg om Høyre – og ytre venstre.

Men heller ikke folk i distriktene jubler for regjeringspartiene. Elverum er en kommune med 21.000 innbyggere fordelt på et bymessig sentrum og store bygder. Dette er midt i kjerneområdet både for Ap og Sp. Ikke i noe fylke har de to partiene stått så sterkt som i Hedmark. Nå viser en nylig meningsmåling i avisen Østlendingen at Sp har mistet tre av fire velgere i Elverum siden valget i fjor – ned fra 31,1 til 8,4 prosent. Ap er nede på 21,6 prosent, 2,2 under fjorårets valgresultat. Høyre har derimot fordoblet seg og er jevnstort med Ap. FrP har prosentvis vokst enda mer blant elverumsvelgerne.

Det er velgernes skuffelse som kommer til uttrykk på denne måten. Valget i fjor viste at velgerne var lei av Erna Solberg & co. Ni måneder senere viser gjennomsnittet av meningsmålingene at et valg i dag kunne gitt knapt borgerlig stortingsflertall. Vi kan ikke huske at en regjering noen gang har tapt så mye politisk terreng på så kort tid.

Regjeringspartiene skapte forventninger som ikke er innfridd. Regjeringen har ennå ikke kommet ut av startblokkene. Alt går i sakte tempo. Lite skjer, mye utredes.

Prisene på elkraft og drivstoff har steget til historiske høyder. Bensin ble solgt for over 28 kroner literen tirsdag. Kraftprisene er enda mer absurde. I sum skaper prisen på strøm og drivstoff nyfattigdom. Folk plages, men regjeringen gjør lite og ingenting.

Strømprisene gjør at statskassen flommer over av penger, men regjeringen deler bare deler av ekstraprofitten med strømkundene. Hundretusener av familier sliter så mye med strømregningen at det masseproduseres fattigfolk. I gamle dager ble fattige utbyttet av arbeidsgivere og eiendomsbesittere. Nå om dagen er det staten som utarmer folk.

Regjeringen klarer heller ikke å utstyre sine innbyggere med pass. Statsråden forsikrer at hun skal snu alle steiner – akkurat som om det er der manglende pass befinner seg! Hun ga i november Politidirektoratet i oppdrag å vurdere om pass kan utstedes flere steder og mer desentralt – med frist til august! Regjeringen er sannelig temposvak!

All elendighet er ikke regjeringens skyld. Et sinnssvakt system for fastsetting av strømpris er noe Støre-regjeringen har arvet. Regjeringens problem er at de vanvittige utslagene kommer på Støres vakt. Velgerne glemmer at Solberg og Listhaug er like medansvarlige for strømprisen som Støre og Vedum. Nå flokker velgerne seg likevel om de blå – fordi de rødgrønne ikke gjør noe merkbart for å lette folks byrder.

Etter hvert som det siger enda mer inn blant folk at det er de gruppene som regjeringen med overlegg gjør fattige, som også skal bære de tyngste byrdene for Det grønne skiftet, vil mistroen til dagens regjeringspartier bare øke.



Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.