Drømmer om olje-jobb: Studenter på lesesal på Blindern i Oslo. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Til tross for alle mediekampanjer mot alt som har med olje og oljebransje å gjøre, går Equinor igjen som en jobbfavoritt hos studentene. Det er uklart om de helt vet hva selskapet driver med.

NTB skriver om en stor undersøkelse der studenter spurt hvor de aller mest ønsker seg jobb etter endte studier.

Nær 11.000 studenter har deltatt i undersøkelsen, som er gjennomført av Universum , skriver Khrono.

Undersøkelsen er delt inn i fem ulike fagområder: økonomi, ingeniør, IT, juss og humanistiske fag.

Equinor topper listen i ingeniørfeltet, mens selskapet havner på pallen også i økonomi- og IT-feltet. Equinor er den eneste bedriften som havner blant topp tre i tre av de fem områdene.

Selv om det har vært mye snakk om begreper som grønt skifte, fornybar energi, omstilling osv. også fra Equinor i senere år, bør det være liten tvil hos de fleste om at dette er et oljeselskap.

Det er bare en forsvinnende liten del av selskapets formidable inntekter som kommer fra noe annet enn oljerelatert virksomhet, noe som fremgår nokså tydelig av denne plansjen fra selskapets kvartalsregnskap:

Kategorien «fornybart» utgjør en knapt synlig søyle ytterst til høyre i bildet. 

Til tross for disse økonomiske realiteter prøver selskapet i stadig større grad å fremstille seg selv mer og mer som en slags «fornybar-virksomhet», noe som kan ha gjort inntrykk hos en del studenter.

Som hovedbilde på sin hjemmeside bruker Equinor faktisk bilde av en samling havvindturbiner, som altså i praksis er helt uten betydning for det selskapet faktisk lever av, og det bidraget man gir til den norske statskassen.

Det er derfor noe uklart om studentene drømmer om å jobbe i oljeselskapet Equinor, som faktisk finnes, eller i en «grønn» fantasiversjon av selskapet man i hovedsak finner i festtalene og på hjemmesidene.

Kanskje er det rett og slett slik at studenter flest ikke biter på den livsfjerne bærekraftretorikken, men innser at Norges viktigste næring faktisk er olje- og gassvirksomheten? Det er lov å håpe, men tvilen er der.

Når det gjelder øvrige favorittbedrifter hos studentene, er det DNB som topper lista i økonomifeltet, mens Google er favoritten på IT-feltet. Innen juss er det jobb i politiet som er mest attraktivt, mens flest studenter ønsker seg jobb i Oslo kommune innenfor humanistiske fag.

Les også:

Skulle være så lønnsomt: Equinors «fornybarsatsning» et stadig større pengesluk

Velkommen til møte:

Ny bok fra Document forlag, bestill i dag:

Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.