NRK-huset på Marienlyst i Oslo. Foto: Erik Johansen / NTB

I 2022 ble NRK felt fire ganger i Pressens faglig utvalg (PFU), alle gangene for brudd på god presseskikk. Document fikk ingen fellelser mot seg i løpet av året.

Journalisten melder at det er NTK som i år havner på «verstingtoppen» for fellelser i Pressens faglige utvalg (PFU). Alle fire fellelsene gjelder den alvorligste typen overtramp, brudd på god presseskikk.

Det viser Journalistens gjennomgang av alle årets saker.

Bak NRK ligger et jevnt felt av medier som ble felt, skriver Journalisten:

Klassekampen, TV 2, Brønnøysunds Avis, Trønder-Avisa, Bodø Nu, Varden og Dagbladet er de andre mediene som hittil har blitt felt mer enn én gang i år. Alle har de to fellelser.

VG, som har én tidligere fellelse, får to klagesaker mot seg behandlet på årets siste møte. (Oppdatert: Første sak mot VG tirsdag ble ingen fellelse).

NRKs etikkredaktør Per Arne Kalbakk sier til Journalisten at de fire fellelsene er en nedgang fra i fjor og året før. Samtidig tar NRK sakene på alvor, og Kalbakk sier de lærer av fellelsene.

Han understreker at NRK alltid skal jobbe med faktasjekk, kildekritikk og samtidig imøtegåelse.

– Det skal ligge i blodet hos alle avdelinger i hele NRK hver dag.

Likevel havner NRK altså på toppen av listen over fellelser.

Før årets siste møte har PFU gått til 47 fellelser mot innklagede norske medier. Utvalget har konkludert med 37 brudd på god presseskikk og 10 kritikk.

Utvalget hadde sitt siste møte for året tirsdag. Her ble to medier felt, mens fem gikk fri, opplyser PFU.

Document: Ingen fellelser i 2022

Også i fjor var NRK nær fellelsestoppen, med fem fellelser. Da var det Document som fikk flest fellelser imot seg, tok med syv saker mot Document endte med fellelse.

Men i år ser bildet helt annerledes ut for Document. Avisen har kun blitt behandlet i PFU én gang, og da endte det med frifinnelse.

Bestill fra Document forlag: 

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

Hvis du bare skal kjøpe én bok før jul, så la det bli «Mesteren og Margarita».

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.