Trond Giske. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB.

Trond Giske raser over at hans klage på mediene ikke fikk medhold i Pressens Faglige Utvalg. Han mener det innebærer en helt ny og lav standard for norsk presse.

Pressens Faglige Utvalg ga ikke Trond Giske medhold i klagen over hvordan han ble behandlet av mediene i den såkalte Giske-saken. Han er rystet over utfallet. Document omtalte utfallet av klagesaken:

PFU mener fem aviser ikke brøt god presseskikk da de i august 2020 publiserte avisartikler om to AUF-kvinner som varslet mot Trond Giske.

De fem aktuelle avisene – Adresseavisen, Aftenposten, Stavanger Aftenblad, Bergens Tidende og Fædrelandsvennen gikk fri etter en samlet vurdering. En samlet vurdering vil si at det var punkter som utløste kritikk fra utvalget.

Avgjørelsen får Trond Giske til å reagere sterkt. Ifølge Journalisten går han til «frontalangrep» angrep på PFU:

– En helt uforståelig konklusjon. Utvalget sier at kildegrunnlaget er tynt, at anklagene ikke er dokumentert, og at det ikke er tatt nødvendige forbehold. Likevel konkluderer de med at god presseskikk ikke er brutt. Det henger jo ikke på greip, sier Giske til Journalisten.

Giske utdyper, og hevder dette gir dårlige signaler om norsk presse generelt:

– Man kan ikke påpeke alt dette, og likevel si at det skal være greit. Da har man lagt en ny og lavere standard for norsk presse.

Han hevder utfallet er alvorlig for flere enn ham selv:

– Det er viktig for alle som blir utsatt for alvorlige anklager. Det PFU nå gjør, er i praksis å oppheve kravet i Vær varsom-plakatens punkt 3.2 om å kontrollere at opplysninger er korrekte. De sier i diskusjonen at punktet ikke er oppfylt, og likevel frikjenner de.

Ifølge Journalisten har den erfarne mediepolitikeren og tidligere kulturministeren Trond Giske nå mistet troen på pressens selvdømmeordning. Han mener pressen er mest opptatt av å verne om sine egne:

– Noen sier at PFU er mer til stede for å beskytte mediene enn for å beskytte dem som omtales, og det mener jeg denne konklusjonen bærer preg av.

Jeg mener det aktualiserer en debatt om et medieombud. Jeg er ganske ressurssterk, kan skrive klage og jobbe med det. Vanlige folk som utsettes for sterke anklager, vil stå maktesløse med terskelen som nå er lagt.

Generalsekretær Elin Floberghagen i Norsk Presseforbund mener saken har vært krevende, men at den ble behandlet på en god måte:

– Dette har vært en vanskelig sak. Det handler om hvor langt mediene må sannsynliggjøre påstander, og hvilke forbehold de tar når det ikke er sannsynliggjort.

PFU lå i et mellomrom der de er kritisk til deler av dekningen. Samtidig er det stor offentlig interesse rundt saken, som gjør at de totalt har landet på at dette, under tvil, ikke er brudd på god presseskikk. De kunne ha landet på den andre siden. Det var en viktig sak og en god runde i PFU, sier Floberghagen.

Bestill årets boknyhet, full av sjokkerende avsløringer:

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

 
Bestill også :
Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Bli medlem, og få tilgang til alt vårt stoff straks det publiseres:

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.