Manglende raffineri-kapasitet og stor etterspørsel er nå i ferd med å utløse det som kan bli en global mangel på diesel. Prisene stiger, og i USA advarer en raffineri-eier om at det kan bli rasjonalisering på den amerikanske østkysten i løpet av sommeren. Også i Norge risikerer man prisstigninger.

The diesel crisis in the US may get worse this summer with the potential of shortages and rationing on the East Coast, said billionaire refinery and fuel station owner John Catsimatidis.

– I wouldn’t be surprised to see diesel being rationed on the East Coast this summer, Catsimatidis, CEO of United Refining Co., said in a phone interview.

– Right now inventories are low and we may see a shortage in coming months.

Dieselkrisen i USA kan bli verre i sommer med potensiale for mangler og rasjonering på østkysten, sa milliardæren John Catsimatidis, som eier et raffineri og flere bensinstasjoner.

– Jeg ville ikke bli overrasket over å se diesel bli rasjonert på østkysten i sommer, sa Catsimatidis, administrerende direktør i United Refining Co., i et telefonintervju.

– Akkurat nå er lagrene lave, og vi kan se en mangel de kommende månedene. (Yahoo Finance)

Krigen i Ukraina og energi-usikkerheten i Europa har sammen med gjenåpningen av internasjonal flytrafikk og handel ført til en stor vekst i etterspørselen – og prisene – etter alle petroleumsprodukter. Koronanedstengningene i Kina har allerede ført til at økonomien der har fått en knekk, og i Europa er inflasjonen nå så stor at den truer med å sende økonomien inn i resesjon, det vil si økonomisk tilbakegang.

Parts of China’s economy appear to be in recession already as coronavirus lockdowns paralyse factories and transport systems and depress consumer spending.

Europe’s economy is on the verge of recession as Russia’s invasion of Ukraine, the sanctions imposed in response, soaring energy prices and rampant inflation disrupt manufacturing and depress household spending. (Reuters)

Aramco mest verdt

Prisene på råolje ser ut til å ha stabilisert seg på rundt 110 USD/fat de siste ukene, etter pristoppen rett etter Russland gikk inn i Ukraina i februar.

Oversikt over prisutviklingen på råolje siste år. Skjermdump: Markets Insider

En indikasjon på oljens betydning i en verden der mange har talt oljen nord og ned til fordel for ‘fornybar energi’ kom onsdag, da det statseide saudiarabiske oljeselskapet Aramco passerte Apple og ble verdens mest verdifulle selskap.

Verdien til Aramco, som regnes som verdens største oljeprodusent, ble satt til 2,42 billioner – eller 2.420 milliarder – dollar basert på aksjeprisen ved børsslutt onsdag. (NTB)

NYC Billionaire Catsimatidis Warns of Looming East Coast Diesel Rationing (Bloomberg / Yahoo Finance)

U.S. diesel shortages lift refining margins to a record (Reuters)

Les også:

EU vil satse mer på energi­sparing og fornybare energi­kilder

Den enes død, den andres brød – Norge tjener rått på krigen i Ukraina

Kjøp «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?» her!

Kjøp Roger Scrutons bok «Konservatismen» fra Document Forlag her. Vi har trykket nytt opplag.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.