«Professor tror ikke Sverige-opptøyer ville skjedd i Norge» lyder overskriften til en av NTBs artikler. Problemet er bare at den er gjennomsyret av mislykkede bortforklaringer, fortielser og ren ønsketenkning.

– Det er ingen garanti for at det ikke kan oppstå lignende problemer i Norge, men jeg tror det er lite sannsynlig, i hvert fall slik situasjonen er nå, sier Grete Brochmann, migrasjonsforsker og professor i sosiologi ved Universitetet i Oslo til NTB.

Det er nemlig en viktig forskjell på Sverige og Norge, mener Brochmann: Sverige er i større grad enn Norge preget av segregerte boområder med sterk overrepresentasjon av innvandrergrupper.

– Dette er boområder med store sosiale problemer og latente konflikter, sier hun.

Det ser ut til å være vanskelig å holde tungen rett i munnen, for hva er det egentlig Brochmann sier? Jo, at boområder med sterk overrepresentasjon av innvandrergrupper har store sosiale problemer og latente konflikter. Hvorfor sier hun imidlertid ingenting om, det vil si, NTB gjengir det iallfall ikke.

Gjengkriminalitet er også mer fremtredende i Sverige enn i Norge, påpeker professoren. Hun viser til at det svenske politiet selv har koblet opptøyene til kriminelle gjenger.

Igjen får vi ikke vite hvem som utgjør disse kriminelle gjengene, men de som har fulgt med i timen vet godt at klankulturen har fått blomstre fritt i disse «segregerte boområdene».

Det er på randen til komisk å se denne bortforklaringen i fri utfoldelse og man kunne latt seg friste til å flire, hadde det bare ikke vært så tragisk.

Det er klart at de voldelige opptøyene som har preget påskehelgen i Sverige lett kan forekomme i Norge, det trenger man ikke være sosiologiprofessor, migrasjonsforsker eller synsk for å forutse. Faktisk så skjedde det voldelige opptøyer i Norge i påskehelgen.

Lørdag 16. april haglet det steiner på størrelse med knyttnever, kastet av en håndfull sinte «motdemonstranter» på Stovner, mot bilen til Lars Thorsen, leder av Stopp islamiseringen av Norge (Sian).  Sian var på stedet for å brenne en koran, men i motsetning til Rasmus Paludan, gjennomførte Sian sin markering. Det utløste voldelige opptøyer.

Thorsen forteller Document at bilen deres ble sperret inne, det resulterte i at de ble omringet og utsatt for steining – og det er ikke grus vi snakker om her. Bilen bærer tydelig preg av steinkastingen, som kunne vært unngått om politet hadde tillatt Sian å kjøre over et fortau. Isteden ble de bedt om å bli stående, slik at en person fikk anledning til å sparke inn vinduet hvor Fanny Bråthen satt i bilen. Bråthen skal ha fått flere kutt som resultat av hendelsen.

Nå var det riktignok ikke det samme antallet personer som herjet på Stovner, som i Sverige i påskehelgen, men voldspotensialet er nøyaktig det samme.

Det handler nemlig om ideologi og kultur, nærmere bestemt islam og klankultur. Hvem i sin villeste fantasi ville sett for seg Hells Angels gå berserk fordi noen annonserte at de skulle sette fyr på en bok?

Norge og Sverige er ikke så forskjellige. Faktisk så er forskjellen liten uansett hvilket land man ser til, når det handler om voldelige muslimer som steiner, setter fyr på biler og bygninger, og angriper politi og sivile.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Mye til felles med opptøyene i Sverige: Over 20 skadd i Jerusalem

 

La oss heller ikke glemme Sian-demonstrasjonen den 31. august 2020. Det var kaotiske tilstander både underveis og etter arrangementet. Vold og hærverk ble utført.

Rapport fra skyttergraven – med livet som innsats

 

Men i all den tid vi ikke kan erkjenne at islam er selve fundamentet i disse opptøyene, kommer vi ikke lenger. Ironisk nok sier Brochmann at svenskenes unnvikelse av kontroversielle temaer knyttet til kriminalitet og innvandring har bidratt til problemene har fått fortsette urørt.

– Det kan over tid ha ført til at man ikke har tatt tak i ulmende problemer fordi det har vært for kontroversielt å snakke om, sier Brochmann.

Og det er det åpenbart fortsatt.

– Denne gangen fikk vi raskt vite hva politiet antok om bakgrunnen til dem som var involvert i opptøyene.

Hun kaller det en nødvendig utvikling.

– Jeg tror faren for økt polarisering hadde vært større hvis Sverige ikke hadde tatt denne diskusjonen, sier Brochmann.

Likevel vil ingen sette halen på grisen. Det var de gjengkriminelle da, vet du.

Ifølge Euronews var opptøyene i Sverige et sammenstøt mellom høyreekstreme og motdemonstranter under overskriften «Dozens arrested after days of far-right clashes across Sweden

Sammenstøt mellom høyreekstreme, altså.

Alle vet hvem det er som, for å bruke korrekt uttrykk, klikker i vinkel hver gang en koran skal tennes på. Det er ikke Hells Angels, det er ikke høyreekstreme grupperinger, det er ikke den jevne mannen i gata, nei, det er muslimer.

Men det kan vi ikke si høyt av en eller annen merkelig grunn, det til tross for at artikler som «Unge muslimer i Sverige frykter økt islamofobi etter opptøyene» preger hovedstrømsavisene i etterkant, sammen med en rekke artikler som legger skylden for volden over på arrangøren snarere enn de sinte og voldelige pøblene som gledelig lar seg provosere bare av tanken på at en bok skal tennes på – og rettferdiggjør hærverk og vold, kanskje med døden til følge, med at de er krenket av tanken på at koranen kunne ha blitt satt i fyr og flamme. Ingen koraner ble nemlig brent, men pytt pytt.

Hvorfor i all verden skal unge muslimer være redd for økt islamofobi når opptøyene ikke hadde noe med islam å gjøre? De var jo gjengkriminelle, eller?

Problemet her er ikke de som legger fyrstikk til boken, problemet er de menneskene som mener at en bok har større verdi enn deres medmenneskers liv og private eiendom. At en bok, hvis sider er kledd med et skrekkelig ideologisk tankegods, er verdt å drepe noen for. Det er primært muslimer. Det vil vi ikke snakke om og der er vi absolutt ikke noe bedre enn Sverige: berøringsangsten i Norge er minst like stor.

Isteden har vi en tidligere statsminister som jatter i vei om «religiøs rasisme», som er mye mer alvorlig enn å få en stein i hodet for å tale fritt. Vi har en utenriksminister som inviterer islamske terrorister til et all inclusive-opphold i Norge, ja til og med via privatfly på skattebetalernes regning, for å snakke om likestilling. Det forteller oss alt vi trenger å vite om våre myndigheters holdninger og manglende vilje til å forstå hva den politiske ideologien islam forkynner.

Vi har politi som hindrer arrangementer, fordi vi vil unngå slike opptøyer som i Sverige. Sian har tidligere blitt nektet å holde stand på Furuset. Nå nektes de å holde stand på Stovner igjen, førstkommende lørdag.

Et slikt arrangement er ikke søknadspliktig og trenger ikke tillatelse etter politiloven,
men politiet kan i medhold av nevnte lov § 11, 4. ledd, sette vilkår for gjennomføringen for å ivareta ro, orden og sikkerhet.

Politiet har besluttet å ikke tillate markeringen gjennomført på det stedet og i det tidsrommet som er beskrevet i meldingen hit. Politiet vil forsøke å tilrettelegge for at SIANs markering kan gjennomføres på et annet sted eller et annet tidspunkt. Vi ber om tilbakemelding, med opplysninger om tid og sted for en eventuell ny markering.

Begrunnelsen for at politiet ikke tillater markeringen gjennomført på det stedet og i det tidsrommet som er beskrevet i meldingen er frykt for alvorlige forstyrrelser av offentlig ro og orden. Videre er området ikke egnet for en slik markering da det bla er utryknings- og evakueringsvei fra politistasjonen på adressen.

Erfaringer fra liknende markeringer har vist at det er en betydelig risiko for sammenstøt med meningsmotstandere hvis SIAN gjennomfører markeringen som ønsket. Politiet vil ikke kunne ivareta ro, orden og sikkerhet på en tilfredsstillende måte, skriver politiet i en melding til Sian.

En gang til: «Erfaringer fra liknende markeringer har vist at det er en betydelig risiko for sammenstøt med meningsmotstandere hvis SIAN gjennomfører markeringen som ønsket.»

Viljen til å erkjenne hvorfor slike sammenstøt skjer mangler. Det samme gjør viljen til å hanskes med det. Isteden ofres ytringsfriheten, mens den offentlige samtalen mates med bortforklaringer og selvmotsigelser.

Så ja, vi kan vel kanskje unngå slike sammenstøt, eller opptøyer, så lenge vi ilegger oss selv munnkurv og underkaster oss islams doktrine.

Men at slike opptøyer som fant sted i Sverige i påskehelgen ikke kan forekomme her i Norge, er ren ønsketenkning.

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.