Sveriges første fabrikk for produksjon av vaksine mot covid-19 ble innviet torsdag. VLA2001-vaksinen testes nå i Bahrain og blir gjennomgått av European Medicines Agency.

Valneva Sweden AB, som er en del av det fransk-østerrikske farmasøytiske selskapet Valneva, har innviet sitt nye produksjonsanlegg for covid-vaksine. Den er den første i sitt slag i Sverige, og ligger i Solna utenfor Stockholm, i den tidligere postterminalen i Tomteboda.

Fabrikken ble innviet av Sveriges sosialminister Lena Hallengren og Stockholms regionråd Désirée Pethrus (KD). Janet Hoogstraate, president i Valneva Sverige, Thomas Lingelbach, president og administrerende direktør i Valneva, og Hans Wigzell, professor emeritus ved Karolinska Institutet deltok også på innvielsen, ifølge regjeringens pressemelding. Professor Wigzell har også fått navnet på det nye anlegget, som enligt Valneva ska kalles Hans Wigzell Vaccine Facility.

– Att det nu tillverkas covid-vaccin i Sverige är en framgång som visar på styrkan i den svenska modellen där företag och samhälle samverkar för befolkningens bästa. Genom att vi får en produktionsanläggning i Sverige ökar också förutsättningarna för en god krisberedskap. Pandemin har understrukit värdet av en god förmåga till inhemsk produktion, sa Lena Hallengren under invigningen.

Covid-vaksinen som skal produseres ved anlegget i Solna går under navnet VLA2001. Det er en såkalt komplett virusvaksine som, i motsetning til mRNA-vaksinene som brukes i Sverige i dag, består av inaktiverte viruspartikler av Sars-cov-2. Håpet er at vaksinen, sammen med den såkalte adjuvansen som tilsettes, skal gi høyere antistoffnivåer og dermed være mer effektiv enn de eksisterende mRNA-vaksinene.

VLA2001 er foreløpig ikke godkjent, men den er godkjent for bruk i Bahrain, og vurderes for tiden av European Medicines Agency (EMA) og Storbritannias legemiddelsmyndighet (MHRA).

Valneva finnes i seks land rundt om i verden. De lager også koleravaksine og vaksine mot japansk encefalitt. Selskapets etablering i Sverige og Solna er et resultat av den svenske regjeringens vedtak i november 2021 om at Sverige skal delta i EU:s felles foreløpige avtale som EU-kommisjonen har inngått med Valneva, med mål om å kjøpe inn vaksine mot covid-19.

Det nye fullskalaanlegget i Solna skal ikke bare produsere Valnevas covid-19 vaksinekandidat, men også selskapets koleravaksine. I fremtiden håper Valneva gjennom sitt anlegg i Solna å kunne bidra til vaksineproduksjon ved eventuelle fremtidige pandemier.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.