Typisk svensk kultur? Ja, sier landets sosialdemokratiske kulturminister. Foto: YouTube. 

Ifølge Sveriges kulturminister finnes det ingen svensk kultur. Hun vil i stedet snakke om «kultur i Sverige», et begrep som også omfatter alt det innvandringen har brakt med seg.

Den svenske kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S) avviser at det er noe som heter svensk kultur. For henne er det et ekskluderende begrep i «det nya Sverige».

For henne passer det bedre å bruke uttrykket «kultur i Sverige», da sidestilles nemlig innvandrerkulturen med det som var opprinnelig svensk. Det betyr at kebab, hijab, islam og andre, importerte kulturuttrykk løftes opp på linje med alt av svenske tradisjoner.

Samnytt har skrevet om denne noe spesielle kulturdebatten i Sverige:

Kulturministern fortsätter förneka svensk kultur:  -Kebab är svenskt, erklærer hun, ifølge Samnytt.

Avisen fortsetter:

I en riksdagsdebatt på tisdagen vidhöll kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S) att det inte finns något som kan eller bör kallas för «svensk kultur».

I stället ville ministern tala om «kultur i Sverige», ett begrepp där palestinskt antisemitiska programledaren Gina Dirawi gavs samma status som världsberömda barnboksförfattaren Astrid Lindgren.

Dette temaet ble satt på dagsordenen litt tidligere i år, da Tobias Andersson fra Sverigedemokraternas stilte den sosialdemokratiske kulturministeren et spørsmål om hva hun mener om utviklingen i svensk kultur:

 I en skriftlig fråga ville Andersson veta:  – Är det ministerns uppfattning att det finns en svensk kultur, och hur avser ministern att verka för att värna om denna?

Men dette var ikke kulturminister Jeanette Gustafsdotter særlig ivrig etter å svare på:

Trots idoga försök då och i den efterföljande skriftliga frågan från SD har Gustafsdotter inte velat ge ett entydigt ja- eller nej-svar på huruvida hon anser att det finns någon svensk kultur eller inte.

Sverigedemokraternas representant gir seg imidlertid ikke, og klarte etter et nytt forsøk å få frem følgende, nokså tankevekkende «oppklaring» omkring hva som i dag bør regnes som svensk kultur:

Enligt kulturministern ska kebab anses ha samma kulturarvsstatus i Sverige som knäckebröd och mediekändisen Gina Dirawi, som kritiserats för antisemitism och att stödja palestinsk terrorism, samma kulturpersonstatus som den världsberömda barnboksförfattaren Astrid Lindgren.

Hos Sverigedemokraterna reagerer man sterkt på hvordan kulturministeren vil fjerne landets egenart og kulturarv, og i stedet erklære Sverige som en slags smeltedigel av alle mulige importerte kulturer:

Tobias Andersson tvingades än en gång konstatera att Sveriges regering inte vill erkänna existensen av någon specifikt svensk kultur, och att kulturyttringar som kommit till Sverige i närtid med den utomvästliga asylinvandringen ska ha samma status som de som etablerades av infödda svenskar för hundra- eller tusental år sedan.

Og vipps, så er Sverige blitt enda mer fargerikt og mangfoldig,

Les også: 

Ukrainske flyktninger vil ikke til Sverige: «Mafialand»

 

Bestill gode bøker fra Document forlag:

Kjøp Kents bok her!

Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok her!

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!


Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.