Retten til å bruke hijab på utdannelsesinstitusjoner har gått hele veien til høyesterett i den sydvestlige delstaten Karnataka i India. Retten har avvist en begjæring fremsatt av muslimske jenter om å få lov til å bruke hijab i klasseværelsene.

En anke av avgjørelsen vil bli vurdert av føderal indisk høyesterett når retten åpner igjen 21. mars etter holi, en årlig hindu-festival.

I ankebegjæringen hevdes det at retten feilaktig har skilt religionsfrihet fra samvittighetsfrihet; at retten har konkludert med at de som følger en religion ikke har rett til samvittighetsfrihet.

I anken hevdes det også at retten har oversett Karnataka Education Act av 1983 som ikke inneholder bestemmelser om at noen obligatorisk uniform skal bæres av studenter og at den ikke gir delstaten fullmakt til å foreskrive uniform for studentene.

Muslimske studentaktivister betegner dommen som «foruroligende»:

– Retten sanksjonerer juridisk sett apartheid. Den stopper muslimske kvinner fra å ta utdannelse. Konsekvensene vil merkes i alle indiske delstater og vil oppmuntre hinduekstremister til å henge ut muslimske kvinner i det offentlige rom.

Omkring 14 prosent av Indias befolkning på 1,35 milliarder antas å være muslimer.

Al Jazeera: India court upholds Karnataka state’s ban on hijab in class

Mer utfyllende lesning:

Hijab-forbud på indiske skoler skaper konflikt

 

Kjøp Johan Westerholms bok fra Document Forlag!

 

Kjøp Hege Storhaugs bok «Islam. Den 11. landeplage» fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.