Prissjokket på bensin og diesel de siste dagene kan bare være en forsmak på hva som kommer. Analytikere spår at prisene fortsatt kan doble seg.

– I verste fall kan vi risikere 40 kroner til sommeren, sier sjefsanalytiker i Rystad Energi, Per Magnus Nysveen til NRK.

Han får støtte fra regionsjef i Norges Lastebileier-forbund, Reidar Retterholt.

 – Jeg blir ikke overraska over priser på mellom 30 til 40 kroner, sier han.

Også professor Øystein Foros ved Norges handelshøgskole har spådd priser over 30 kroner. Spørsmålet nå er hva Senterpartiet gjør. I fjor sa parlamentarisk leder i Sp, Marit Arnstad, at det ikke var aktuelt å sitte i en regjering som øker bensinprisen til over 20 kroner.

– En slik bensinpris vil ødelegge hele legitimiteten til klimapolitikken ute i det norske folk, sa Arnstad den gangen.

Da bensinprisen passerte 20 kroner i januar, ville ikke Sp-leder Vedum svare på spørsmål om saken. Nå nærmer bensinprisen seg 30 kroner, og Vedum kan ikke lenger sitte stille i båten.

I går varslet finansministeren at regjeringen vil se på tiltak for å lette på «vanlige folk» sine utgifter til drivstoff.

– Prisene er altfor høye. Vi har hatt en økning vi aldri hadde trudd var mulig, sier Vedum.

Det er som svenskene pleier å si: «Vi såg det inte komma». De så ikke de vanvittige strømprisene komme heller, til tross for utallige advarsler.

Spår at bensinprisen bikkar 40 kroner til sommaren 

Kjøp Kents bok her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.