Trygve Slagsvold Vedum holder Senterpartiets oppsummerende pressekonferanse før sommeren i Oslo den 28. juni 2021. Foto: Torstein Bøe / NTB.

Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum vil ikke avklare om et regjerings­samarbeid med SV er utelukket etter valget.

Vedum snakker gjerne om partiets foretrukne løsning, nemlig et regjeringssamarbeid mellom Senterpartiet og Arbeiderpartiet. Men hva om de ikke får oppfylt førstevalget? Er det da aktuelt å samarbeide med SV?

– Vi ønsker en Sp-Ap-basert regjering. Det er det vi vil, sier Vedum.

– Det var ikke spørsmålet.

– Men det er svaret.

– Hvorfor vil du ikke svare på det?

– Fordi jeg ønsker en Senterparti-Arbeiderparti-basert regjering. Det har jeg ment siden 2016, sier Vedum til NTB.

Hvis de to partiene ikke skulle oppnå flertall alene i stortingsvalget, er det tradisjon i Norge for mindretallsregjeringer, påpeker Vedum. Men han vil ikke gå nærmere inn på hvordan en slik regjering vil søke støtte.

– Kommer heller ikke til å skje

Partiets nestleder Ola Borten Moe var et hakk tydeligere da han gjestet NRKs Politisk sommerkvarter mandag. Han sa at Senterpartiet ikke har tenkt å sitte i regjering med SV. På spørsmål om et mulig samarbeid med MDG, lød svaret:

– Det kommer heller ikke til å skje.

Vedum ville ikke si om han stiller seg bak uttalelsen til sin nestleder og om han er enig med ham. Han nøyer seg med å si at han er enig med partiet han leder, og viser til landsmøtevedtaket i juni om regjeringssamarbeid med Ap.

Skisserte hovedsatsinger

Det var ellers en tilfreds Senterpartileder som startet med å beskrive partiets framgang og vekst de siste årene – fra 5,5 prosent i valget i 2015 til 17,5 på et gjennomsnitt av meningsmålinger i juni. Medlemstallet har vokst år for år.

Sammen med parlamentarisk leder Marit Arnstad skisserte Vedum partiets hovedsatsinger i neste stortingsperiode: bekjempe sentralisering, satsing på industri og arbeidsplasser i hele landet og en gjennomgang av landets totalberedskap.

Han mener det absolutt vil være mulig å bryte opp regioner som Troms og Finnmark og Viken.

– Ja, det gleder jeg meg til. Jeg gleder meg til å besøke Østfold og Buskerud, sier han.

Partiet legger opp til en fornyet distriktspolitikk, hvor man ser på investeringer i infrastruktur, skattegrep for næringslivet og vurderer hvordan verktøy som Innovasjon Norge fungerer.

Energi og jernbane

Vedum mener også det vil være realistisk å få til endringer i forholdet til EU, der Sp ønsker en annen tilknytning enn dagens EØS-avtale.

– Det er to ting vi vil gjøre først: Det er energipolitikken, der vi må få mest mulig makt over politikken og lav norsk strømpris. Og vi må stoppe maktoverføring på jernbane, som er i ferd med å skje akkurat nå, sier han.

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.