Sp-veteran Per Olaf Lundteigen vil åpne for et samarbeid med SV for å få en plass i en mulig ny regjering etter valget. Idag sier Lundteigen til NRK at:

– Om det ikke blir flertall for en Sp/Ap-basert regjering må vi diskutere om det er klokest å ha en mindretallsregjering, eller en flertallsregjering med SV, sier Lundteigen.

Ut fra meningsmålingene ser det ikke ut til at Ap og Sp sammen vil greie å få flertall. Lundteigen vil diskutere sitt eget partis kurs i mediene fremfor på kammerset. Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum har imidlertid vært helt klar på at han ønsker seg en Sp/Ap-basert regjering. Per Olaf Lundteigen tolker dette dithen at Vedums ønske ikke skal gi inntrykk av at Sp lukker døren for SV.

Det er besynderlig at et parti som Sp ikke forstår at de representerer et stykke av den tradisjonelle, og dermed også konservative, norske kulturen utenfor bykjernene. De ser ikke ut til å ha lært av Krf som gikk til venstre og dermed mot sine egne velgere. Frp har heller ikke greid å gjenvinne tilliten etter at Sylvi Listhaug fikk frysninger av ordet «nasjonalkonservativ» som for Frps velgere har en positiv mening. Det oppsto dermed et vakuum på høyresiden som Vedum kunne ha utnyttet ettersom det er der partiet egentlig hører hjemme.

Vedum unngikk behendig å svare på NRKs spørsmål i juni om samarbeid med SV:

– Er du åpen for å forhandle med SV?

– Vi ønsker en Senterpartiet-Ap basert regjering for at vi mener det er det aller beste, sier han, før han går over til å snakke om å utvikle kysten i Norge, kortbane, ferge og industri, avgifter.

Ikke noe svar der altså.

Hvis Vedum før valget står frem og sier at de vil samarbeide med SV, så risikerer han å miste mange velgere. Han har forsøkt å sitte stille i båten ved å unnlate å svare på direkte spørsmål, men nå har Lundteigen ødelagt den strategien. Hvordan skal velgerne tolke dette? Som at Lundteigen utfordrer partilederen? Eller har de blitt enige om å «myke» opp nyheten om mulig SV-samarbeid?

En Ap-Sp regjering kan kanskje mange Sp-velgere akseptere, men å få med seg Sosialistisk Venstreparti med korrupte Audun Lysbakken på kjøpet (han vil kreve en ny ministerpost), blir muligens en overmåte stor kamel å svelge.

Nordmenn, i likhet med mange andre europeere, flytter ut av storbyene i takt med at de fylles opp med innvandrere med lavere skattepotensiale. Mange mener derfor at fremtiden ligger i distriktene og ikke i de største byene. Det er tross alt økonomi og verdiskapning som teller. Dette er blitt forsterket med alle covid-hjemmekontorene. I Göteborg raser boligprisene. Malmö går som kjent med underskudd på grunn av befolkningsutskiftningen og må få overført millardbeløp hvert år fra staten. Vi i Norge kan fremdeles fylle på med oljepenger, men de røde er hissige på å skru igjen oljekrana også.

Vedum burde bruke denne kunnskapen til sin fordel ved å trekke seg mot høyre, det er tross alt her han nå henter inn nye velgere. Men han like sta som Hareide og vi husker hvordan det gikk med ham da han forsøkte å flytte Krf til venstresiden.

Kan hende Trygve Slagvold Vedum ikke er den rette mannen til å lede Senterpartiet videre når det senere viser seg at veivalget hans var feil.

NRK

Kjøp Halvor Foslis bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.