Latvias statsminister Krisjanis Karins. Foto: Christophe Gateau/Pool via AP

Latvias statsminister Krisjanis Karins angriper vestlige land for mangeårig naivitet, og sier de nå endelig har forstått hva Russland står for.

NTB-DPA skriver om saken, og siterer den latvisk ministerpresidenten (statsministeren) som er svært kritisk til hvordan Vestens leder har opptrådt på overfor president Putin og hans regime:

Krisjanis Karins mener rett og slett at vestlige land har sovet. Men nå har man brått blitt nødt til å våkne, og forholde seg til den virkelighet Russland per 2022 representerer:

– Naiviteten er over, sier Karins.

Han legger til:

– Russlands invasjon av Ukraina har nå åpnet opp øynene til flere EU-land, sier Karins til det latviske nyhetsbyrået Leta fredag.

Ifølge Karins har man i Vesten hatt et urealistisk verdensbilde:

– Mange europeiske land har levd i en illusjon om at alt kan bli forhandlet om, så lenge de finner de rette ordene å si til Putin, og hvis de er tålmodige, sier Karins.

– Men nå som man ser en krig utspille seg i Ukraina, skjønner landene at dette bare var falske forhåpninger, mener han.

Latvias statsminister tror det som nå har skjedd i Ukraina vil få store følger for hvordan ledere verden over ser på Russland fremover:

– Verden har ikke villet akseptere det åpenbare. Nå er alt forandret. Putin har mistet all tillit og støtte i den demokratiske verden, sier Karins.

Han representerer selv et land som mer enn de fleste har opplevd diktaturet i Kreml på kroppen.

Gjennom Sovjet-tiden i det forrige århundre var Latvia en av 15 republikker som utgjorde den store, autoritære sovjet-kommunistiske unionen. I praksis var både Latvia og de fleste andre av disse republikkene mer eller mindre underkastet et sentralt og diktatorisk styre i Moskva. Det har satt spor i befolkningen.

Dette skeptiske synet på dagens Russland deles nå også av norske myndighetspersoner. I NRK Dagsnytt 18 fredag sa Forsvarssjef Eirik Kristoffersen rett ut at «vi kan ikke lenger stole på Russland».

Les også: 

Professor i statsvitenskap: – Russland er blitt et klassisk diktatur

Bestill gode bøker fra Document forlag:

Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok her!

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Kjøp Kents bok her!


Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.