Bob Dylan sang «Masters of War», om dem som tjener på krigen og sender andre i døden. En hel klasse i USA har blitt rike av alle krigene der arbeiderklassens barn har dødd eller blitt lemlestet. Trump sjokkerte dem da han forlangte at de allierte måtte betale for egen sikkerhet og at USA måtte avslutte de endeløse krigene.

Dermed skaffet han seg dødsfiender på rekke og rad. De hadde ikke lyst til å trekke seg ut av Afghanistan. Krigen var blitt selvgående, og det var ikke for afghanernes skyld amerikanerne var der. Man kan lure på om tilbaketrekningen ble en slik katastrofe for å ydmyke USA. Det man overlot til Taliban, var for mye til at det kunne være et uhell: splitter nytt militærmatriell til 84 milliarder dollar, og minst like viktig: Bagram.

Det sies nå at det også ble skutt mot soldatene som sto vakt utenfor Abbey Gate ved flyplassen 29. august. Det var ikke bare en selvmordsbomber som Taliban hadde sluppet løs. Pentagon bestrider dette og sier kjøttsårene kom fra metallkuler i bomben. Men bare det at ryktene sirkulerer, betyr at soldatene ikke lenger stoler på ledelsen.

A new AP-NORC poll finds that a majority of Americans – including majorities of Democrats and Republicans – say the war in Afghanistan was not worth fighting. Democrats are more likely than Republicans to say so.

Hvis påleggene og oppdragene blir for vanvittige, gjør soldatene opprør. I Vietnam-krigen ble det kalt fragging. En granat ble sluppet under senga til en offiser som tok mer hensyn til ordre enn til å holde mennene i live.

Amerikanerne vil ikke kjempe i Ukraina.

A new AP-NORC poll finds about half of Americans say the U.S. should play a minor role in the escalating Russia-Ukraine conflict. Democrats are more likely than Republicans to say it should be a major one.

Krigspartiet vil gjerne sende dem dit. Dette består av medier som CNN, MSNBC og Washington Post, som ser sin sjanse til å skape et nytt hysteri. De spiller på lag med Demokrater og en rekke Republikanere. Folk som Liz Cheney og Lindsey Graham får aldri nok av krig. Dette overrasker folk som er vant til å se USA fra avstand. Men Krigspartiet er ingen morsomhet. Det er en dødelig realitet, og de kan styrte verden ut i en storkrig med Russland.

Det er en ansvarsflukt fra maktmenneskene helt på høyde med Dylans sang: Det er nemlig det grønne skiftet som gjør at Putin kan spille krigsherre. Joe Biden er hans beste venn.

Det første Biden gjorde da han tiltrådte, var å kansellere Keystone-ledningen og forby boring, leting og fracking på føderalt land. Dette for å tilfredsstille venstrefløyen, som krevde grønt skifte NÅ! Dermed spilte Biden ballen over til Putin, som kunne håve inn penger. Det er en direkte sammenheng mellom Bidens anti-fossil-politikk og en oljepris på nærmere 100 dollar. Norge vil ikke se sammenhengen, for vi får som vanlig i både pose og sekk: Vi tjener så mye på høy olje- og gasspris at vi har råd til å svi av en formue på grønt skifte. De eneste som ikke har råd til dette, er norske forbrukere, som betaler det hvite ut av øyet for strøm. Mediene gjør ikke noe forsøk på å forklare sammenhengen mellom det grønne skiftet, skyhøye strømpriser og sabelraslingen mot russerne.

Det er Biden som har gitt Putin manøvreringsrommet og pengene til hans eventyr i Ukraina. Derfor gjelder det å hisse opp opinionen med en strøm av meldinger.

Du får ikke vite at USA har kjøpt 230 millioner fat olje av Putin i 2021.

Du får heller ikke vite at de sanksjonene som USA innførte tirsdag, er de samme som Obama innførte etter Russlands overtakelse av Krim. De samme bankene. Kanskje skruen strammes litt.

Dette kalles skuespill og bedrag. Men nettopp deri ligger faren for at noe kan gå galt.

Jo større bedrag, jo mer hysterisk retorikk. Mediene hiver mer ved på bålet. Noe kan gå galt. Dette er alldeles ikke 1938, som Sven Holtsmark sa på Dagsrevyen tirsdag. Det minner snarere om opptakten til første verdenskrig. Heller ikke da ville noen ha storkrig, men det ene tok det andre, og man slo ikke bremsene på før det var for sent.

 

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.