Luc Montagnier. Stillbilde: CNEWS / Twitter.

Da Luc Montagnier var gjest under programmet «L’Heure des Pros» på den franske tv-kanalen CNEWS den 17. april 2020, fortalte han publikum det meste som var verdt å vite om koronaviruset verden var blitt kjent med drøyt tre måneder i forveien:

  • at det inneholdt strukturer som tydet sterkt på at det var menneskeskapt,
  • at det var blitt tilvirket ved Wuhan-laboratoriet,
  • at amerikanere visste om dette men ønsket å skjule det fordi de hadde finansiert arbeidet, og
  • at pandemien ville dø ut av seg selv i løpet av et par-tre år.

Montagnier, som tirsdag døde 89 år gammel, var ingen hvem som helst. Som oppdager av hiv-viruset vant han nobelprisen i medisin i 2008.

Ikke desto mindre ble den franske virologen i dagene etter tv-programmet utsatt for en voldsom kampanje med sikte på å undergrave hans troverdighet.

Noen hevdet at han hadde svekkede kognitive ferdigheter på grunn av alderen (noe tv-programmet dog ikke viste tegn til), andre latterliggjorde hans argumenter for at det var spor av menneskelig inngripen (dog med motargumenter som ikke overbeviste), atter andre avviste det han sa kategorisk uten nærmere begrunnelse, og fastslo at et stort flertall av forskerne på feltet var uenige.

Det må sies å ha vært en vellykket kampanje. Selv de som syntes det han sa lød plausibelt, måtte bli usikre av all kritikken.

I dag forstår vi at han hadde rett, og vi forstår at de som bakvasket ham så massivt, ikke var i god tro. Fred over Luc Montagniers minne, og skam på hyeneflokken som førte kampanjen mot ham.

Disse siste har undergravd sin egen troverdighet, men på et vis også gjort oss en tjeneste: Tilliten til alle nedlatende mennesker som påberoper seg å representere vitenskapen uten å føre overbevisende argumenter, er heretter lik null – eller kanskje sågar negativ.

 

 

Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.