Den sydafrikanske legen som først oppdaget omicron-varianten sier at hun ble presset av europeiske myndigheter til ikke å avsløre at det var en mild variant som ikke krevde sykehusinnleggelser.

«Jeg fikk beskjed om ikke å si offentlig at det var en mild sykdom. Jeg er blitt bedt om tvert imot si at det er en alvorlig sykdom. Det har jeg avslått,» sa Angelique Coetzee til tyske Welt.

«De forsøkte å forhindre meg i å fortelle sannheten, men de lykkes ikke»

Coetzee forklarte hvordan sykdommen i henhold til VHOs egen definisjon måtte betegnes som en mild variant:

«WHO-definisjonen av mild covid 19 er klar: Pasientene kan behandles i hjemmet. Surstoff eller sykehusinnleggelse er ikke nødvendig,» sa hun og tilføyde: «Under alvorlig sykdom ser vi akutte lungeinfeksjoner i luftveiene: Folk må ha surstoff og kanskje kunstig åndedrett. Det så vi med delta – men ikke med omicron. Jeg kunne ikke si det var en alvorlig sykdom, det var rett og slett ikke det vi så.»

«De forsøkte å forhindre meg i å fortelle sannheten, men de lykkes ikke. Jeg gikk trett av dem og sa på et tidspunkt at omicron er en mild sykdom i Syd-Afrika, men i Europa er den meget alvorlig. Det var det politikerne ville høre.»
Coetzee nevner spesifikt at videnskapsfolk fra Nederland og Storbritannia stilte spørsmål ved henes vurdering: «Hvordan kan du forklare at det er en mild sykdom? Det er en alvorlig sykdom. Se på mutasjonene.»

Avskjediget helseminister Bent Høie sa i 2020 at Norge maksimalt har 1200–1400 intensivplasser i en «kritisk situasjon der alle tilgjengelige respiratorer tas i bruk». I slutten av fjoråret klarte Støre-regjeringen så godt som å lukke landet på grunn av 353 personer på intensivavdelingene og etter å ha lyttet til «dette kan bli stygt»-rådgiverne her hjemme.

 

I England «forutså» regjeringens rådgivere at omicron ville forårsake opptil 6000 dødsfall om dagen med mindre det ble iverksatt strenge restriksjoner. Blant annet stoppet de med umiddelbar virkning alle flyvninger til/fra Syd-Afrika, hvilket Coetzee reagerte sterkt på. Til MailOnline sa hun at de overreagerte: «Jeg har ikke sett noe ved denne varianten som berettiger Storbritannias ekstreme reaksjon.» Og hun hadde rett; offisielle dødsdata fra England viste 93 prosent lavere tall.

Coetzee forsøkte i ukevis å berolige verden, at omicron kunne være med på å bygge opp naturlig immunitet og ruste oss for fremtidige covid-varianter, men myndighetene bygget opp under frykten for å presse restriksjoner, koronapass og obligatorisk vaksinasjon på folket.

 

Kjøp «Politisk kitsch» av Alexander Grau her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.