Jon Engen-Helgheim (FrP). Foto: Berit Roald / NTB

Jon Helgheim (FrP) er oppgitt over fremgangen til Rødt, og gir en brutal oppsummering av hva partiets politikk i praksis kan føre til. Han mener folk som vurderer å stemme Rødt, bør snakke med noen.

Jon Helgheim er tidligere stortingsrepresentant for FrP, og nå sekretariatsleder for partiet. Hans engasjement i aktuelle spørsmål er like sterkt som tidligere, og i et innlegg på Facebook tar han et temmelig krast oppgjør med partiet Rødt og hva det står for.

Hans utfall er begrunnet i forbauselse over at det han ser som et ytterliggående parti med kommunistiske røtter, har en så betydelig oppslutning som det meningsmålingene nå tilsier.

I en nylig måling som Document omtalte, fikk Rødt hele 8,4 prosent oppslutning, og ser ut til å være på vei til å passere Senterpartiet:

Flere hundretusen nordmenn sier de vil stemme på Rødt, skriver Helgheim, og fortsetter:

Rødt er åpne på at de ikke liker de som eier bedrifter, de liker bare de som er ansatt i bedrifter. De vil med andre ord «hjelpe» arbeidstakerne til å bli kvitt arbeidsgiverne.

Dette klarte Rødts søsterparti i Venezuela. De «slemme» bedriftseierne ble borte, og vipps ble arbeidsplassen og inntekten også borte. Resultatet ble sult, lidelse og nød, skriver Helgheim.

Han tar for seg partiets ideologiske fundament, og gir sin analyse av hva noe slikt vil innebære i praktisk politikk i et moderne samfunn:

Den våte drømmen til Rødt er at arbeiderne skal ha demokratiske valg på hvem som skal være sjef. Dette betyr i praksis at ingen kan eie og styre sin egen bedrift.

Om du skulle være så dum å starte en rørleggerbedrift, så kan du risikere at du får en demokratisk valgt baker til å lede bedriften. Bakeren trenger ikke bry seg filla om bedriften går bra eller dårlig, slik rørleggeren som eide og styrte bedriften før måtte, han må bare gjøre seg populær lenge nok til å bli gjenvalgt.

En bedrift styrt på denne måten vil raskt gå dukken, men den kan ikke legges ned, fordi det skal politikerne også bestemme, ifølge Rødt.

Helgheim mener det er på sin plass å minne om hva kommunisme faktisk er for noe, og hvordan dette systemet gang på gang viser seg å slå ut der det innføres:

Resultatet av Rødts politikk blir at alle bedrifter må være statlige, og dersom staten skal drive alle bedrifter, så vil det bli enda litt verre enn Sovjetunionen.

Det er dette som er kommunisme. Det er dette som er grunnen til at kommunisme alltid går galt. Det er dette som er grunnen til at de som sier de skal stemme på Rødt, må ringe en venn!

Som kontrast til Rødt og deres politikk trekker Helgheim frem det systemet Norge og andre vestlige land per i dag er tuftet på:

Kapitalisme, derimot, gir alle rett til å starte, eie, styre og tjene penger på sin egen bedrift. Det er dette som gjør at vi skaper verdier og arbeidsplasser. Det er dette som gir oss skatteinntekter, og det er dette som gir oss velferd.

Dette er det motsatte av alt Rødt står for, avslutter Jon Helgheim.

Les også: 

Ny måling: Kommunistpartiet Rødt landets fjerde største

Bestill bøker fra Document forlag: 

Kjøp Kents bok her!

Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.