Jon Helgheim, FrP. Foto: Skjermbilde fra NRK. 

FrPs Jon Helgheim fyrer løs mot klimapolitikken som føres, og refser medienes rolle i å hausse opp unødig frykt. Han mener Norge vil bli lurt trill rundt på klimatoppmøtet i Egypt.

Det er i et innlegg på Facebook at den profilerte FrP-eren Jon Helgheim tar et oppgjør med klimapolitikken de andre partiene står for:

Tendensiøst og massivt mediekjør gjennom mange år har skremt frem en hodeløs klimapolitikk som allerede har gjort enorm skade, innleder Helgheim, og fortsetter:

Det er blant annet skadevirkningene av denne politikken som gjør at folk nå sliter med å betale regningene sine og har flere andre bekymringer.

Han tar for seg hvordan spesielt energisektoren har blitt rammet:

Uten noen som helst fornuftig plan har livsviktig energiproduksjon blitt fjernet i klimaets navn, samtidig som Europa har økt energibehovet og gjort seg avhengig av farlige despoter som Putin. Man kan trygt si at hodeløs klimapolitikk har mye av skylden for de farlige spenningene i Europa nå.

Helgheim mener Støre-regjeringen håndterer saken på en særdeles dårlig måte:

Dessverre har ikke regjeringen lært noe som helst. I dag gikk de ut og lovet enda strengere utslippskutt, uten noen gjennomtenkt plan for hvordan. På nytt kan vi vente oss hodeløse klimatiltak som vi senere må blø for.

Han er ytterst skeptisk til de forhandlinger som nå foregår på klimatoppmøtet i Egypt, der norske myndigheter stiller med en tallrik delegasjon:

Disse forhandlingene burde Norge gått inn i med utgangspunkt at de verste landene hvor det er enklest og billigst å kutte utslipp, skal ta de største kuttene. Dersom de største kuttene skal tas i Norge, gir vi samtidig bort ressurser, makt og innflytelse til land som egentlig ikke bryr seg om noe, og vi har sett hvordan det har gått tidligere.

Ifølge Helgheim har Norge en temmelig naiv tilnærming til slike møter og forhandlinger:

Mens verstinglandene holder kortene tett til brystet og går inn i forhandlingene med et mål om at de skal gjøre minst mulig, holder altså Norge pressekonferanse allerede før forhandlingene har startet, legger alle kortene på bordet og selger seg svært billig.

De smiler nok overbærende av Norge i Egypt, Kina, Iran og Saudia-Arabia i dag. Dette blir som stjele godteri fra barn.

Tidligere har slik forhandlinger endt med at Norge skal kutte rundt 50 prosent, mens Kina skal øke sine utslipp med 450 prosent.

Helgheim skriver at han er bekymret for hva som kan skje på dette møtet, men han ser likevel enkelte lyspunkter i klimasaken:

Folk er ikke like bekymret for klimaendringer lenger, og det er gode nyheter, sier Helgheim, som nå er vararepresentant for FrP i Oslo.

Les også: 

Greta Thunberg reiser ikke til klimatoppmøtet COP27 fordi det ikke er ekstremt nok

Bestill fra Document forlag:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Fikk du ikke med deg denne? Bestill den nå!

Kjøp Kents bok her!

Bestill også:

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.