Krav om munnbind på fly kan bli et av de siste koronatiltakene som forsvinner. Eksperter tror maskepåbudet kan vedvare i årevis. Årsaken er at det er enklere for flyselskapene å opprettholde munnbindkravet enn å oppheve det.

Ulike regler verden rundt vil gjøre det vanskelig for individuelle flyselskaper å oppheve kravet om munnbind om bord. Ifølge The Times forsøker britiske flyselskaper å skape internasjonal konsensus om å droppe munnbindpåbudet, men vil ikke endre reglene før alle andre selskaper gjør det samme.

En kilde fra flyindustrien sier til avisen:

“Until there is a harmonised lifting of mask mandates on flights by governments worldwide it is simpler for airlines to keep the rules in place.”

Neil Sorahan er finansdirektør i Ryanair. Han sier selskapet ikke har noen planer om å endre reglene med det første.

“Masks will be something that will be with us for a while longer to come. If that is the price we have to pay for the next few months, into summer — it’s a small price to pay.”

Sorahan tror maskepåbudet kan vedvare på samme måten som reglene mot å ha med seg flytende ting gjennom sikkerhetskontrollen. Dette ble innført som et midlertidig nødtiltak i 2006, da det ble avslørt planer om å sprenge fly i lufta ved hjelp av flytende eksplosiver. Forbudet gjelder fortsatt, over 15 år senere.

De fleste britiske flyselskaper følger retningslinjene fra European Union Aviation Safety Agency og International Civil Aviation Organisation. Begge disse sier at masker skal brukes under flyturen, bortsett fra når man spiser eller drikker.

Passengers face years of facemasks on flights 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.