Ekornes var i desperat behov for folk, og ansatte 92 fremmedkulturelle de fikk via Nav. Peder Jensen var i desperat behov for jobb, og søkte blant annet Ekornes, uten hell. Nå lurer han på om det i praksis er politisk basert yrkesforbud i Norge for dem med politisk ukorrekte meninger.

«Norgesrekord i inkluderende rekruttering», skrøt møbelprodusenten Ekornes i sommer. Da hadde de tatt inn 92 fremmedkulturelle via Nav. NRK laget gladsak.

«Ahmad Arabi er ikkje åleine. Ekornes har tatt imot 92 personar på prøvearbeid det siste året, 87 av desse har fått fast jobb. – Det er ei suksesshistorie, både for bedrifta, dei tilsette, Nav, og for samfunnet. Alle er vinnarar i denne situasjonen», sa Stein Veland i Nav Møre og Romsdal til NRK i juli.

Så viste det seg at språktrening på fritiden ikke gikk så bra, og nå har bedriften fått hjelp til det også. Ekornes-ansatte med 43 ulike morsmål får språktrening når det passer dem. Merutgiften er sannsynligvis sponset av det offentlige. NRKs nye gladsak fra nå 2. januar nevner ikke direkte hvem som betaler gildet, men det er tydeligvis ikke bedriften.

– Halvparten kom seg aldri på kurs på kveldstid. Derfor bestemte vi oss for at vi måtte tilpasse oss til skiftordninga på fabrikken, seier leiar for vaksenopplæringa i Sykkylven, Solgun Welle, til NRK.

Arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik (Ap) ble i hvert fall så glad for å høre om det nye samarbeidet at hun gjerne vil at det offentlige bidrar til at mange flere fremmedkulturelle får jobb i norsk næringsliv, selv om de ikke kan norsk.

– Dette blei eg så glad for å høyre at eg fekk lyst til å springe ut og kjøpe meg ein stressless med éin gong! Den nye regjeringa har lova at dei vil satse meir på språkopplæring, sier Tajik til NRK.

Hun lover at hun vil gå gjennom tilbudet til bedrifter som satser på fremmedkulturelle, slik at alle får mulighet til det samme.

En som kanskje ikke er så glad, og ikke får en gladsak i NRK, er Peder Jensen, også kjent som bloggeren Fjordman. I årevis har han forsøkt å få jobb i Norge. Også på Ekornes, som angivelig har vært i så desperat behov for arbeidskraft at de måtte få Nav til å fylle opp staben.

– En av de siste jobbene jeg søkte på før jeg gav opp og flyttet fra Norge igjen, var i november 2020. Da hadde møbelfabrikker som Ekornes annonsert at de snarest trengte dusinvis av nye arbeidstakere til sine fabrikker. På dette tidspunktet hadde jeg allerede sagt opp min leilighet og planla flytting. Jeg hadde likevel tatt denne jobben hvis jeg hadde fått den. Dette var i min hjemregion Sunnmøre, hvor jeg er født og oppvokst, skriver Peder Jensen på Facebook, og fortsetter:

– Som jeg selv har sagt, bodde jeg i en liten kommune på Sunnmøre i nesten tre og et halvt år fra sommeren 2017 til inngangen av 2021. I løpet av denne tidsperioden søkte jeg på et veldig stort antall jobber, ikke bare i Møre og Romsdal fylke, men i alle deler av Norge, fra Finnmark til Sørlandet. Dette dreiet seg ikke kun om akademisk arbeid. Jeg søkte også på jobb i fiskeindustri, som sesongarbeider på slakteri, på fabrikk og i butikk.

Han fikk ingen jobb. Heller ikke så mye som et svar fra Ekornes, ut over et varsel om at søknaden var registrert. Han søkte også Nav om bistand for å få seg jobb, men der var det heller ingen hjelp å få for en arbeidsledig nordmann.

Mediene pisket opp en stemning mot Peder Jensen i tiden etter 22. juli, og han ble utpekt som Breiviks favorittforfatter og inspirator, en person han aldri har hatt kontakt med. Hvis det er derfor arbeidsgiverne ikke vil ha ham, så er det et eksempel på kollektiv avstraffelse av en person for noe andre har gjort. Noe han fortalte om i sitt aller første intervju med norsk presse, til Document, i januar 2021.

– Det er vanskelig å se noen faglig begrunnelse for at Ekornes foretrekker ufaglærte utlendinger som ikke kan språket fremfor en ustraffet norsk borger som har norsk som morsmål og har søkt på samme jobb. Det Ekornes har gjort her, kan neppe tolkes som noe annet enn et klart tilfelle av politisk basert arbeidsdiskriminering. Dette er faktisk formelt ulovlig i Norge, skriver Jensen på Facebook. Og spør hvorfor ikke NRK lager en sak om ham?

– NRK kunne her ha kjørt en sak om en norsk arbeidstaker som ble nektet arbeid, sannsynligvis ulovlig, på grunn av sine politiske synspunkter, mens samme arbeidsgiver i samme stilling ansetter personer som nesten ikke snakker norsk i det hele tatt. Hvorfor gjør så NRK ikke dette? Sannsynligvis fordi det ikke passer inn i deres ideologiske agenda, skriver Peder Jensen.

Møbelfabrikk tok inn 92 på prøvearbeid frå Nav – nesten alle fekk fast jobb
Doc-TV: Eksklusivt intervju med Peder Jensen 11. januar 2021

Peder Jensen om dobbeltmoralen og spørsmålet om yrkesforbud:

 

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.