Oda Oline Omdal er aktiv i Unge Høyre, og mener at de uvaksinerte bør fratas fjernkontrollen over hennes liv. Dette skriver hun om i et innlegg publisert på Jeune.no.

Hun følger scriptet, som lydig undersått av Nakstad og FHI. Frihetstanken står ikke sterkt i Kristiansand og omegn Unge Høyre, tydeligvis.

Selvsagt er det ille å være 18 år og dermed kun 16 år gammel da den første nedstengningen grep inn i det som skulle vært en spennende ungdomstid.

Jeg gikk i første klasse og trodde at ting skulle bli normalt igjen etter to uker, så lenge jeg holdt meg hjemme og unngikk folkemengdene. Jeg ble permittert fra jobb, hadde alle fag digitalt og fikk ikke møte vennene mine på flere uker. Men jeg holdt ut, fordi jeg visste at konsekvensene av å ikke følge reglene ville skade meg og mine, men også deg og dine.

Så mye visste 16-åringen, altså. Bare hun holdt ut, ville alt bli normalt. Kan man bruke begrepet naiv uten å krenke en ung jente?

I starten av 2021 begynte ting å se lysere ut. Det var jubelrop over hele Norge og hele verden da vi endelig skulle få en vaksine.

Personlig kan jeg ikke huske noen jubelrop, men et helt folk tok vaksinen, til så å si ingen nytte. Nedstengningene fortsatte. Nå leser jeg i britiske aviser at flere millioner mennesker står i kø for fjerde dose, siden studier viser at tredje dose kun har effekt i kun 10 uker.

Snart er vi nede på ukentlige vaksiner for å få lov til å bevege oss ut av huset. Er det dit Omdal vil?

Den unge kvinnen fra Unge Høyre bruker de velkjente tallene fra FHI, som gikk landet rundt som en farsott:

Tall fra Folkehelseinstituttet i uke 49 viser at blant uvaksinerte var det 24 per 100.000 innlagt forrige uke, mot 2,5 per 100.000 blant vaksinerte. Det er altså rundt ti ganger flere uvaksinerte som legges inn, i forhold til vaksinerte.

Det skremmer meg.

Alle som har hatt Covid-19 regnes som vaksinerte, selv om de aldri har tatt vaksinen.

Sykehjemmene regnes ikke med i statistikken, selv om veldig mange av de i risikosonen, som i svært høy grad er vaksinerte, faktisk oppholder seg der.

Dessuten: Hva om man skriver tallene litt annerledes? Man sammenligner et mikroskopisk tall med et annet, så får man store utslag. Hvor skremmende er det hvis man skriver tallene litt annerledes?

  • 99,9975 prosent av de vaksinerte havner ikke på sykehus
  • 99,9760 prosent av de uvaksinerte havner ikke på sykehus

Det er lett å ha omsorg for en ung kvinne som mister sitt sosiale miljø, som får digital undervisning, og som går glipp av mye i en spennende ungdomstid.

Spørsmålet er bare: Hvem har skylden? Ifølge Omdal er det de uvaksinerte. Tenker hun da på alle de sårbare eldre som faktisk ikke anbefales av legene å ta vaksinen, av hensyn til egen helse? Tenker hun på de 23 prosent av 12-15 åringer som ikke ennå er vaksinert?

Vil hun vaksinere 5-åringer? Eller spebarn, slik det forskes på i USA?

Nedstengingen har store konsekvenser, både for psykisk helse, for jobb, for sosialisering og for faglig utvikling blant elever i hele landet. Så dette er en innstendig oppfordring til deg som tviler; vær så snill, ta den vaksinen. Vi er alle lei, og vi er alle slitne, men dersom vi står sammen har vi mer krefter, og er sterkere.

… Og kjære antivaxere, gi fjernkontrollen tilbake til FHI.

Hun vil at vi skal gi fra oss «fjernkontrollen» over egen kropp, nettopp til de myndighetene som de facto har ansvaret for at hennes ungdomstid ble så preget av nedstenging og isolasjon.

Det er ikke de ytterst få uvaksinerte som har stengt ned samfunnet, Omdal. Det er de myndighetene du ennå ikke har rukket å opparbeide deg en sunn skepsis til.

– Livet mitt er satt på pause og antivaxere holder fjernkontrollen

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.