Europa beveger seg stadig lenger mot en tilstand vi kjenner igjen fra Houellebecqs romaner: Et kontinent uten vilje til å forsvare seg, later som om det tar hensyn til svake i menneskerettighetenes navn. I virkeligheten bøyer de seg for den sterke.

Det er kommet så langt at ordene til en lærer ved et katolsk gymnas i Frankrike har mindre vekt enn det muslimske elever sier.

Man trenger ikke skjære hodet av noen for å skremme dem til taushet. Skolemyndighetene gjør jobben for dem.

Frédéric Mortier underviser i samfunnsfag ved Joseph Wresinski-gymnaset i den vestfranske byen Angers.

Timen handlede om det franske retssystems historie, og læreren lagde vægt på, hvordan udformningen af den dømmende magt har rødder i kristne og katolske værdier.

»En af eleverne indvendte, at Frankrig ikke har nogen religion, og at det eneste, som eksisterer, er sekularismen,« forklarer Frédéric Mortier til Le Monde og fortsætter:

»Jeg svarede, at vi faktisk befandt os i et katolsk etablissement med katolske lærere og katolske elever og tilføjede ironisk, at de muslimske elever da er velkomne til at slutte sig til os.«

Argumentasjonen er velkjent og kunne like godt utspunnet seg i en Oslo-skole. Mortier svarte ironisk, hvilket lyder plausibelt. Det er en måte å ta brodden av misforståelser og vanskeligheter med å nå frem på. Mange muslimske elever forstår hverken sekularitet eller kristendom.

Men ironien falt ikke i god jord og elevene klaget og sa at Mortier hadde forsøkt å omvende dem.

Det står medier klare til å propagandere kun en side-

Men dette rimer dårlig med Mortiers renommé som erfaren lokalpolitiker og borgermester i en liten by. Han ville ha visst hva det ville ha utløst hvis han hadde sagt det en muslimsk elev tilla ham:

Eleven bag anmeldelsen og flere af hans klassekammerater fortæller en noget anden version. De hævder, at læreren i fuld alvor argumenterede for, at der på en katolsk skole kun burde være katolske elever.

»Det er dem, som er problemet,« skal læreren have sagt om skolens muslimske elever og opfordret dem til »at skifte religion«.

Men Berlingske sørger for å minne om at han har tilhørt et parti lenger til høyre enn Republikanerne.

Han er borgmester i en mindre kommune valgt for det konservative Les Républicains, men har tidligere tilhørt det mere yderliggående højrenationale parti Debout La France.

Påtalemyndigheten i Angers tror mer på de muslimske elevene ved en katolsk skole enn de gjør på en erfaren lærer og politiker.

Mortier ble pågrepet og er tiltalt. Han risikerer fengselstraff.

Systemet synes opptatt av å vise at en fransk lærer ikke har noe han skal ha sagt.

Frédéric Mortier blev i sidste uge først anholdt og siden anklaget for »opfordring til racistisk og religiøs diskrimination« samt »moralsk chikane«.

Forbrydelser, der kan udløse et år i fængsel eller bøder på op til 45.000 euro.

Straffesagen mod læreren omfatter desuden en anklage for »falsk angivelse«, fordi han – ifølge anklagemyndigheden urigtigt – på sin side lagde sag an mod en elev for voldelig opførsel.

Da Michel Houellebecq skrev sin fremtidsroman Underkastelse la han året for Frankrikes overgivelse til islam i 2022. Men det ser ut til å gå enda fortere.

Spørsmålet er hvor mye motstandskraft det er igjen på grasrota.

Læreren bad »for sjov« muslimsk elev omvende sig. Nu frygter han at blive »en ny Samuel Paty«

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.