Texas’ senator Ted Cruz (R) mener Fauci lider av illusjoner om egen storhet, og derfor er den farligste byråkraten i amerikansk historie. Cruz antyder også at Covid-tsaren Fauci kan ende opp i fengsel.

Det var i et intervju med Sean Hannity på Fox News at Cruz kom med sine sterke utspill mot Fauci, som både under Trump og Biden har ledet USAs kamp mot koronapandemien.

Cruz told Sean Hannity: I’ve got to say, Dr. Fauci, I think, is the most dangerous bureaucrat in the history of the country. He talked about hurting science but I don’t think anyone has hurt science or hurt the credibility of doctors more than Dr. Fauci because throughout this pandemic, he has been dishonest, he’s been political, he’s been partisan.

Fauci har blitt anklaget for å utnytte pandemien som en egotripp, siden han er på tv omtrent hver eneste dag. Litt som vår egen tidligere ukjente helsebyråkrat Nakstad. Nylig påsto Fauci at Ted Cruz kunne knyttes til det såkalte kuppforsøket 6. januar.

Cruz sammenligner Fauci med Solkongen:

(Fauci) said, I represent science. I am science. I was laughing. It’s like Louis XIV, the sun king in France saying «I am the state.» It is this delusion of grandeur.

Cruz mener Fauci har brutt amerikansk lov da han i en høring i Senatet nektet for at han hadde finansiert såkalt gain of function-forskning i Wuhan mens han satt som direktør for National Institutes of Health.

But in October, the National Institutes of Health admitted it had funded gain of function research, which seeks to make viruses more potent to try and find treatments for them.

Cruz said: The statement from Dr. Fauci and the NIH are directly contradictory. I think (CBS interviewer) Margaret Brennan is a talented journalist, but she dropped the ball in not following up and letting him just respond with insult instead of asking the simple question.

You stated that we don’t fund gain-of-function research, the NIH stated that we do fund gain-of-function research. They can’t both be true. And if you lie to Congress, it’s a felony.

Også libertarianeren Rand Paul har vært svært kritisk til hvordan Fauci har utført sitt oppdrag. Etter intervjuet med Fauci på CBS søndag tvitret Rand følgende:

Sen. Ted Cruz brands Fauci ‘the most dangerous bureaucrat in the history of America’ 

Kjøp Paul Grøtvedts bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.