Elevene hadde pyntet korridoren med aper og bananer. Men dekorasjonene måtte tas ned igjen. Aper og bananer ble ansett som rasisme.

Hvert år finner den såkalte spex-uken sted på Rudbecksgymnasiet i Sollentuna utenfor Stockholm. I løpet av uken får elevene dekorere skolegangene ut fra ulike temaer. Årets temaer var blant annet jul, fest, kjærlighet og frukt – men da fruktkorridoren var ferdig, protesterte flere lærere og elever. Fruktkorridoren var dekorert med aper og bananer.

– Det går att tolka på olika sätt, men utsmyckningen har rasistiska undertoner som grundar sig i rasistiska stereotyper av mörkhyade. Det är problematiskt eftersom det är en korridor där många av våra nyanlända och mörkhyade elever tillbringar sina raster, sier en lærer til Aftonbladet.

I løpet av den siste uken har den bananpyntede korridoren spredt seg på den sosiale medieplattformen TikTok, hvor det understrekes at dekorasjonene hadde blitt plassert i en korridor beregnet på nyankomne elever. Dette stemmer imidlertid ikke, ifølge skolesjefen Linus Nygren, som mener at alle elever oppholder seg i alle rom.

Fjernet

Etter kritikken er dekorasjonene fjernet, men læreren som er intervjuet av Aftonbladet, mener skoleledelsen ikke handlet raskt nok.

– Det är förskräckligt. Framför allt när lärare har påpekat hur det kan tolkas. Från ledningshåll har man hela tiden sagt att det inte är några problem. Detta är ju tänkt att vara roligt för alla, och skolan är en plats där alla ska känna sig trygga. Men under den här veckan kan jag inte säga att det stämmer med min arbetsplats.

Hvem er – egentlig – rasister?

Spørsmålet som åpenbart ikke stilles til den intervjuede læreren (som i Aftonbladet kalles «høne»), er hvem som er de virkelige rasistene – de som illustrerer et frukttema med aper og bananer, eller de som forbinder aper og bananer med mørkhudede studenter?

Et annet spørsmål som kommer på banen gjennom den demonterte fruktdekorasjonen, er hvor langt kanselleringskulturen kan gå? Det gjenstår å se. Men i de kommende årene vil tradisjonen med spex-uke sannsynligvis bli truet. Hvis all humor må være hundre prosent fri for muligheter for uønskede assosiasjoner og krenkede følelser, blir det ikke mye spex igjen.

 

Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.