Flere europeiske land bør vurdere å innføre krav om at innbyggere skal vaksineres mot covid-19. Den meldingen kommer nå fra WHO.

Mange europeiske land rapporterer om økt spredning av covid-19. Østerrike planlegger nå en ytterligere stengning av landet, samtidig som Østerrike blir det første landet som innfører vaksinasjonskrav overfor befolkningen.

Denne uken la WHO frem prognoser som indikerer et verste-scenario der 500.000 mennesker i Europa kan dø av covid-19 før neste sommer, og onsdag kunngjorde WHO at obligatorisk vaksinasjon derfor kan være en vei flere land bør vurdere.

– Obligatorisk vaksinasjon kan, men trenger ikke, øke vaksinasjonsraten. Men erfaring sier også at tvang kan føre til tap av tillit og sosial tilhørighet. Så det er en sensitiv sak, men vi synes det er på tide å starte diskusjonen nå, sier Robb Butler, leder av WHO Europe, til Sky News.

Bakgrunnen for vaksinasjonskravet er at vaksinasjonsraten er svært forskjellig i de europeiske landene. Mens det er høyt i land som Gibraltar (100 %), Irland (93 %) og Norge (88 %), er det relativt få i hovedsakelig Øst-Europa som er fullvaksinert. Romania rapporterer en vaksinasjonsrate på 44 %, i Bulgaria 29 %.

WHOs forslag om obligatorisk vaksinasjon kommer på et tidspunkt hvor stadig flere land med høy vaksinasjonsgrad melder om et økende antall gjennombruddsinfeksjoner, det vil si at allerede ferdigvaksinerte personer får covid-19.

Selv fra Sverige, med en vaksinasjonsrate på 83 %, rapporteres det nå at flere vaksinerte blir tatt hånd om på sykehusenes intensivavdelinger, IVA. I september var 23 prosent av dem som ble tatt hånd om ved IVA fullvaksinerte, ifølge Aftonbladet. I oktober hadde andelen økt til 31 prosent. Samtidig er antallet IVA-pasienter totalt behandlet med covid-19 lite sammenlignet med tidligere under pandemien. Ifølge Folkehelseetatens statistikk fra 23. november er totalt 298 personer tatt hånd om på sykehus for covid-19, hvorav 28 krever intensivbehandling. I fjor var tilsvarende tall henholdsvis 1878 og 197.

 

 

Kjøp Paul Grøtvedts bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.