EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen har foreslått obligatorisk vaksinasjon i EU, men det kan Finland sette en stopper for. – Selv fullvaksinerte kan bli smittet og smitte andre. Du må inkludere dét i helheten, sier finsk politiker.

EU bør vurdere obligatorisk vaksinasjon, sa Ursula von der Leyen onsdag. Omtrent samtidig meldte den påtroppende venstreliberale regjeringen i Tyskland at de er positive til å innføre obligatorisk vaksinasjon.

Tonen er en annen fra Finland. Finske politikere ønsker ikke tvang, melder Hufvudstadsbladet.

– Selv fullvaksinerte kan bli smittet og smitte andre. Du må inkludere dét i helheten. Beslutningstakere må ha is i magen i denne saken, sier Markus Lohi, leder av nasjonalforsamlingens sosial- og helseutvalg til Hufvudstadsbladet.

Han slår fast at en vaksinasjonsplikt trolig vil krenke innbyggernes grunnlovsfestede rettigheter. Lohi mener at tvang vil forsterke den konfronterende sosiale atmosfæren mellom vaksinasjonsmotstandere og andre ytterligere.

– Jeg er generelt veldig skeptisk til tvang, og jeg tror vi kan oppnå tilstrekkelig grad av vaksinasjon på andre måter. Vi ville heller ikke nå hundre prosent med makt, sier han.

Leder av konstitusjonskomiteen Johanna Ojala-Niemelä, har ikke hatt tid til å fordype seg i saken, men sier at obligatorisk vaksinasjon ikke er noe som vil godkjennes uten videre.

– Det vil kreve en veldig grundig diskusjon. Det er ingenting som ville blitt godkjent uten videre i Finland, sier hun.

Finland vil derimot sannsynligvis innføre obligatorisk koronavaksinasjon av enkelte ansatte i sosial- og helsevesenet. Regjeringen utarbeider for øyeblikket en endring i smittevernloven som den finske nasjonalforsamlingen forventes å vedta før årsskiftet.

Østerrike innfører obligatorisk vaksinasjon mot koronavirus fra 1. februar 2022. Tyskland kan gå samme vei dersom Tysklands potensielle nye kansler får viljen sin, mens EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen foreslo obligatorisk vaksinasjon av alle EU-borgere onsdag.

Ifølge von der Leyen må EU-landene samarbeide for å stanse fremdriften av pandemien. Hun sier også at det er opp til hvert enkelt medlemsland å innføre obligatorisk vaksinering, men understreker at spørsmålet må diskuteres.

 

Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.