Spanias energiminister Teresa Ribera. Foto: Spanias regjering / Wikimedia Commons.

Både Hellas, Spania og Portugal stiller seg negative til EU-kommisjonens planer om potensielt obligatoriske kutt i gassforbruket med 15 prosent, melder NTB. EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen, som også er tidligere statsråd i Tyskland, kunngjorde disse planene onsdag.

Bakteppet er mulig stans i russisk gasseksport. Kuttet skal gjennomføres fra 1. august i år til 23. mars neste år. Men den planen faller ikke i god jord hos alle, deriblant Hellas, hvor regjeringen er klar på at de ikke støtter forslaget.

Også regjeringene i Spania og Portugal, som ofte stiller seg bak EUs politikk, er imot. De fremhever at de bruker langt mindre russisk gass enn andre EU-land og er særs kritiske til trusselen om tvang. I tillegg er det få energiforbindelser som knytter dem til resten av Europa.

EU-planen møter også motstand i Polen og Ungarn, melder Reuters.
Reuters.

Spanias energiminister Teresa Ribera er helt klar på at det ikke kommer på tale å innføre temperaturgrenser i hjemmene der til lands:

«We will not introduce in a law an obligation to set the temperature of homes’ thermostats,» she said in an interview on local radio Cadena SER. The government would recommend people save energy, though, she said.

She added the government would protect industries’ gas consumption too.

On Wednesday, the minister said her government would oppose a European Union proposal to cut gas usage as the country does not depend on Russian gas after it has made efforts to invest in gas storage and gas liquefaction infrastructure in the past.

Den spanske statsråden signaliserer klart at det er lite aktuelt for Spania å ofre seg for Tyskland.

I motsetning til andre land har ikke Spania levd over evne hva energi angår, sier Ribera ifølge ForexLive – med klar adresse til Tyskland.

That’s a clear reference to the years of badgering that Germany did on periphery budgets.

Tyskland viste liten finansiell solidaritet med søreuropeiske land under finanskrisen fra 2008, men forventer – tilsynelatende forgjeves – de samme landenes solidaritet etter selv å ha brent seg på gjøre seg energiavhengige av Russland.

 

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.