Kommisjonens president  Ursula von der Leyen Foto: Johanna Geron/Reuters/NTB

EU-kommisjonen vil onsdag legge fram et forslag om koronasertifikat som lar innehaveren reise karantenefritt innen unionen, skriver Financial Times.

EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen opplyste i begynnelsen av mars at hun ville foreslå et slikt sertifikat, som også omtales som vaksinepass.

Ifølge Financial Times kommer forslaget om et «digitalt grønt sertifikat» på bordet onsdag.

Sertifikatet vil bli gitt til personer som enten kan bevise at de er vaksinert, kan legge fram negativ koronatest eller som kan dokumentere at de er friske etter å ha vært smittet tidligere.

Sertifikatet skal sikre innehaveren mot å bli pålagt karantene ved reiser til andre EU-land.

Det er særlig land som Hellas, som har en stor og viktig turistnæring, som har vært pådrivere for innføring av slike sertifikater og helst før sommersesongen.

Vaksinepass var tema på et EU-toppmøte i slutten av februar, og blant dem som tok til orde for å innføre det, var Tysklands statsminister Angela Merkel.

– Alle er enige om at vi trenger vaksinesertifikater, sa hun etter toppmøtet.

Frankrike har vært skeptisk til innføring av slike vaksinepass og mener at ordningen vil diskriminere dem som står sist i køen for å få vaksine.

Det er også uenighet i EU om hvilke vaksiner man må ta for å få et sertifikat, ettersom medlemslandet Ungarn har tatt i bruk russisk og kinesisk vaksine som ikke er godkjent i EU.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.