I går hevdet UDI-direktør Frode Forfang at Norge er prisgitt grensekontrollen på russisk side, og derfor planlegges nå et nytt asylmottak i Sør-Varanger. Utspillet skapte reaksjoner.

Selv om planene kom før situasjonen ved grensen mot Hviterussland, øker dette aktualiteten, mener Forfang.

– Men det som er skjedd her ved grensene mot først Litauen og Latvia, og nå senere Polen, illustrerer en sårbarhet som også er relevant for Storskog, skrev han i en epost.

– Samtidig er vi helt prisgitt grensekontrollen på russisk side. Forhold kan endre seg. Derfor er det klokt å ha en beredskap.

UDI: Vi er prisgitt grensekontrollen på russisk side

Utspillet til Forfang skapte reaksjoner. Mange stilte spørsmålet: Er ikke Norge i stand til å beskytte sine egne grenser? Skal Russland nok en gang få lov til å styre vår innvandringspolitikk?

I kommentarfeltet under NTB-meldingen som vi publiserte på Document, kan vi blant annet lese følgende:

Med den totale skjødesløsheten som hersker hos våre myndigheter må ingen bli forbauset om Norge er blant de neste som blir invadert av migranter. Men man kan jo sitere Støres store forbilde, Stefan Löfven, som ytret de beryktede ordene «Vi såg det inte komma».

Er norske myndigheter så handlingslammet at vi bare må forvente en gjentakelse av det som skjedde i 2015, da tusenvis av asylsøkere syklet over grensen fra Russland til Norge ved Storskog, uten at det ble gjort noen forsøk på å stanse strømmen?

Les også: Hele verden strømmet til Storskog

At man bygger et nytt asylmottak, tyder på at Norge nok en gang forbereder seg på å håndtere migrantstrømmen i stedet for å stanse den.

Hvorfor kan ikke Norge sette hardt mot hardt, slik Polen gjør?

Erlend Wiborg representerer Fremskrittspartiet på Stortinget, og sitter i Kommunal- og forvaltningskomiteen. Han har stilt et skriftlig spørsmål til justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp). Spørsmålet er enkelt:

Vil regjeringen umiddelbart sende tilbake eller internere asylsøkere dersom det kommer asylsøkere over Storskog eller grensen mot Russland for å forbygge en ny asylkrise?

Vi får håpe vår unge, nyutnevnte justisminister er moden for oppgaven.

Justisministeren må svare etter vold mot Document-journalist

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.