En svensk studie viste at seks av ti voldtekts­dømte i Sverige hadde utenlandsk bakgrunn. Svenske påtale­myndigheter setter nå i gang en innledende etterforskning av forskerne bak avsløringen.

Den anerkjente studien Swedish rape offenders – a latent class analysis ble publisert i Forensic Sciences Research i vår. Fire forskere ved universitetet i Lund hadde studert 3039 personer som var blitt dømt for voldtekt i Sverige i perioden 2000–2015, og resultatet fikk stor gjennomslags­kraft i svenske medier:

Flertallet – 60 prosent – ​​av gjerningsmennene var enten første- eller andre­generasjons ­innvandrere. Nesten halvparten er født utenfor Sverige. Mange var også dømt for andre volds­forbrytelser.

Studien ble deretter meldt til Över­klagande­nämnden för etik­prövning, den svenske tilsyns­myndigheten for forsknings­etikk, som anklager forskerne for lovbrudd.

Ifølge nemnden handler studien «i hovedsak» om innvandreres rolle i den svenske voldtekts­statistikken, en problem­stilling som ikke er nevnt i søknadene om forsknings­tillatelse. Selv om forskerne fikk tilgang til informasjon som ga dem kunnskapen som er presentert i artikkelen, fikk de ikke tillatelse til å bruke denne informasjonen, uttaler nemnden.

Statsadvokat Eva-Marie Persson har nå igangsatt en foreløpig etterforskning mot forfatterne av studien. I et intervju med Sydsvenskan sier hun:

– Detta är ett ganska nytt område för oss, så vi behöver lära oss lite grann för att förstå vad det är de anser vi ska pröva och vari det brottsliga ligger enligt deras uppfattning. Först därefter kan vi gå vidare och göra en bedömning.

Professor Kristina Sundquist er en av de fire forskerne bak den aktuelle studien. Hun er sjokkert over påtale­myndighetenes etterforskning:

– Jag anser att jag har så mycket etiktillstånd som man någonsin skulle kunna begära. Därför är åklagarens beslut i högsta grad chockerande, sier Sundquist.

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

 

Kjøp Halvor Foslis bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.