Mediasituasjonen i Sverige er alvorlig. Folk stoler ikke lenger på det de leser og ikke minst undrer de seg på hva som blir utelatt. Hvorfor informasjon blir utelatt, vet alle. Virkeligheten må skjønnmales for å unngå at vanlige folk begynner å tenke stygge tanker. Eller enda verre: begynner å si stygge ting. Aller verst er det selvsagt når man begynner å gjøre stygge ting. Og det er media redde for. De tror derfor at det er deres ansvar å hindre denne utviklingen og da velger de å holde tilbake informasjon som de mener vil stanse denne onde snøballen før den setter utfor.

Men i nær sagt alle sammenhenger så er det nå engang slik at informasjonsvakuumet fylles med rykter og spekulasjoner iblandet fakta som folk finner annetsteds hen. For sånn er folk flest. Derfor er det alltid best å være åpen om fakta (med mindre det gjelder rikets sikkerhet ol.). Realitetene tvinger seg frem uansett, det tar bare lenger tid. Og dessverre har vi ikke nok tid til å vente på at hykleriet skal avsløre seg selv for de demografiske endringene som pågår i mellomtiden vil forandre samfunnet i retninger utenfor både politikernes og velgernes kontroll.

Riktig så ille er det blitt i Sverige at selv Staffan Danielsson fra Centerpartiet er blitt bekymret. I sin blogg skriver han:

Tyvärr finns det en misstro hos alltfler medborgare mot svenska media, man litar inte på att de speglar verkligheten som den är utan friserar den lite i «positiv och rätt» riktning, av goda och välmenande skäl.

Jag anser denna utveckling oroande av flera skäl. Det är viktigt att verkligheten speglas som den är, inte som den borde vara. Och om förtroendet för t ex public service, och övriga media, minskar hos en del medborgare är det inte bra, tycker jag.

Stämmer det då, har media en egen agenda om vad som bör lyftas fram och vad som inte bör lyftas fram.

Jo, nog är det så. Tydligast är det i de laddade migrationsfrågorna, där både media, politiker och myndigheter sedan länge haft en agenda att lyfta positiva nyheter och avstå så långt möjligt från andra eller tona ned dem.

Det er så mange eksempler, skriver han. I rapportering om kriminalitet og særlig beskrivelser av gjerningspersoner så er informasjonen sparsom. Danielsson er redd for at dette medfører at folk tror at innvandrere står bak mer kriminalitet enn hva som er tilfelle. Men her er vi nok uenige med Danielsson. Vi følger med i svenske aviser og har sett at de ofte forsøker å fremstille utenlandske gjerningsmenn som svenske. Særlig voldtektsmenn har diffuse beskrivelser. Vi husker hvordan svenske medier forledet leserne til å tro at det sto svensker bak en gjengvoldtekt på fergen mellom Sverige og Finland. Det viste seg å være syv somaliere og en iraker. Med internett og sosiale medier er det blitt vanskeligere å bløffe. Det er tross alt ofte andre tilstede når kriminalitet begås. Og de forteller villig sin historie til alle som vil høre.

Danielsson tror at hvis sannheten blir bedre referert i media så vil man se at innvandrerkriminaliteten ikke er så ille som mange tror. Men her tar nok Danielsson sørgelig feil. Mange svensker ville blitt helt stumme hvis media begynte å gjengi fakta og ikke minst hvis de forsøkte å sette det i sammenheng. I Norge er situasjonen noe bedre, men sammenhenger skal man fremdeles ha seg frabedt. Det er kun lov å debattere enkelttilfeller. Generalisering er rasisme.

staffan-danielsson-187x250b

Staffan Danielsson vil vite hva som egentlig skjer.

Lenger ned i sitt innlegg flesker Danielsson imidlertid til: svenske mediers vinkling på ukomfortable asyltall. Det var irritasjonen over dette som fikk ham til å skrive innlegget.

Detta blogginlägg har sin  grund i ettDagens Eko-inslag igår. Barnläkare kritiserar Migrationsverkets alltför hårda ålderskontroller när ensamkommande under 18 år bedöms vara äldre. 

Jag har sedan flera år diskuterat och fört fram samma fråga men utifrån perspektivet att Sverige kontrollerar uppgiven ålder för dåligt. Jag har t o m nyligen JO-anmält migrationsverkets generaldirektör.

När nu Dagens Eko väljer att spegla situationen kring den tiodubbling av ensamkommande under 18 år som skett till Sverige på 10 år, och att andelen av de som kommer till EU och väljer Sverige har ökat från 10 till 40 %, så lyfter man alltså fram barnläkares kritik att Sverige har för hårda ålderskontroller.

Utelatelser, misvisende beskrivelser, vinklinger, fremhevelser og uredelige illustrasjoner. Joda, vi ser det i norske aviser også. Journalistene har glemt at jobben deres er å være kritiske og sannhetssøkende. Men det er kanskje vanskelig for «likes»-gjengen. Man blir fort upopulær når man påpeker ubehagelige fakta. Det hjelper nok ikke med heiarop i kommentarfeltet hvis ingen vil spise lunsj med deg i redaksjonen.

Avpixlat

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂