Irans 4300 bensinstasjoner ble satt ut av drift tirsdag som en følge av et hackerangrep. Også landets banker skal være rammet. Problemene er fortsatt ikke løst, og iranske myndigheter etterforsker nå hvem som står bak.

Angrepet blokkerte systemene som tillater iranere å fylle drivstoff gratis eller til sterkt subsidierte priser ved å bruke et digitalt kort utstedt av myndighetene.

Ingen har foreløpig påtatt seg ansvaret for angrepet, men det ligner på et angrep i sommer som rettet seg mot Irans jernbane, ifølge lederen for landets cyberspace-råd, Abolhassan Firouzabadi.

Iranske myndigheter mistenker at angrepet ble utført fra utlandet og skal etterforske saken.

Onsdag morgen kunne 80 prosent av bensinstasjonene selge drivstoff igjen, uttalte en tjenestemann til det statlige nyhetsbyrået Irna.

Billig bensin blir oppfattet som en viktig rett i Iran. Det brøt ut store protester i en rekke store byer i landet i 2019 på grunn av økte bensinpriser. (NTB)

I en artikkel publisert på engelsk på det iranske nettstedet Iran Front Page, er det onsdag publisert en artikkel som indikerer at også Iran har kapasitet til selv å utføre hacker-angrep på amerikanske og israelske mål:

High-profile cyberattacks since 2020

There has been a tremendous spike in cyberattacks worldwide in recent years. Although the US and the Zionist regime have been the main perpetrators of cyberattacks, they have not been imperious [sic] to counterpunches of the kind themselves.

Det har vært en enorm økning i cyberangrep over hele verden de siste årene. Selv om USA og det sionistiske regimet har vært de viktigste utøverne av cyberangrep, har de ikke vært usårbare for lignende angrep selv.

Ifølge den israelske bloggeren Amir Tsarfati på Telegram, skal også landets bankautomater skal være rammet av hackere.

The cyber attacks of Israel not just targeted the fuel supply chain in Iran it has made the network of almost all of Iranian banks out of service. It has not just increased the fuel price in Iran rather has also interrupted the whole financial network of the country.

Israels cyberangrep var ikke bare rettet mot forsyningskjeden for drivstoff i Iran, det har også satt nettverket til nesten alle iranske banker ut av drift. Det har ikke bare økt drivstoffprisene i Iran, men også skapt forstyrrelser for hele finansnettet i landet.

Iran blames fuel shutdown on cyberattack from unnamed country (Times of Israel)

Kjøp bokpakke med «Hypermoral» og «Politisk kitsch» av Alexander Grau her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.