Den store moskeen i Köln tilhørende det tyrkiske islamforbundet DITIB. Foto: Martin Meissner / AP / NTB.

I Köln har lokalmyndighetene gitt moskeene i byen tillatelse til å holde bønnerop i fem minutter hver fredag.

Etter en rettslig vurdering er tillatelsen i første omgang gitt i to år som et prøveprosjekt, der det blir egne regler for lydstyrken, melder Die Welt.

Lokalmyndighetene begrunner avgjørelsen med at kirkeklokkene har ringt inn til bønn i domkirkebyen. For muslimene gjøres det tilsvarende med ropet fra muezzinen.

Bønneropet bidrar til mangfoldet i byen, mener Kölns borgermester:

Jeg er glad for at vi med dette prøbeprosjektet ivaretar de legitime religiøse interessene til de mange muslimene i den kosmopolitiske byen vår, sier borgermester Henriette Reker.

Prosjektet er også en bekjennelse av den grunnlovsfestede religionsfriheten. Mange muslimer er født i Köln og er en del av byfellesskapet. «Enhver som tviler på det, setter spørsmålstegn ved Kölns identitet og den fredelige sameksistensen», sier Reker. «Når vi hører muezzinens rop sammen med kirkeklokkene i byen vår, viser det at mangfoldet blir levd og verdsatt i Köln.»

Beslutningen er også et uttrykk for respekt, skriver borgermesteren på Twitter.

Naboene vil bli informert med løpesedler, skriver Die Welt.

Deutsche Welle opplyser at det er 35 moskeer i Köln.

Henriette Reker var også borgermester i Köln nyttårsaften i 2015, da hundrevis av kvinner ble seksuelt antastet på plassen foran den kjente domkirken i byen av grupper av unge menn fra Nord-Afrika og Midtøsten.

Etter at mange vitnesbyrd om beføling og annen seksuell vold hadde nådd offentligheten, rådet Reker kvinner til «å holde fremmede på en armlengdes avstand».

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

 

Kjøp «Politisk kitsch» av Alexander Grau her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.