Abdulrazak Gurnah fra Tanzania tildeles nobelprisen i litteratur for 2021. Han får prisen for måten han har skildret kolonialisme i bøkene sine.

– Eg synest det er bra at prisen går til ein afrikansk forfattar, sier NRKs litteraturkritiker Marta Norheim.

Også Morgenbladets litteraturkritiker Frode Heimlich Pedersen mener tildelingen treffer blink.

– Temaet kolonialisme ligg veldig i tida. Dette er noko folk er opptekne av, spørsmål om rasisme er eit dagsaktuelt tema. Det er alltid gledeleg når dei gir prisen til forfattarar som ein ikkje har lese, då gler eg meg til å lese.

Det er altså bra at en forfatter, som han svart på hvitt sier han aldri har lest, får den viktigste litteraturprisen i verden. Bare fordi han er mørkhudet og er tidsriktig opptatt av kolonialisme?

Svenska Akademien nevner også Gurnah’s fokus på flyktningers skjebne.

The Nobel Prize in Literature for 2021 is awarded to the novelist Abdulrazak Gurnah “for his uncompromising and compassionate penetration of the effects of colonialism and the fate of the refugee in the gulf between cultures and continents”.

Jeg har heller ikke lest noe av litteraturen til Gurnah. Men jeg merker meg at han har bodd i England siden jeg ble født i 1968.

Dessuten jobbet han inntil nylig på Kent University. Der tvinges studentene til å bestå idiotiske woke-kurs bare for å få lov til å starte på studiene sine.

Saying ‘I don’t have white privilege’ is white privilege. Of course it is.

Saying ‘I don’t see difference’ is racist. But saying ‘Oh you seem different, where are you from?’ is racist too. Confess your white privilege, and clearly you’re privileged. Deny it and you’re really privileged.

Les også: «Hvite privilegier» er en myte

Det er ikke sikkert at Gurnah har medvirket til disse kursene. Og jeg kan selvsagt ikke si noe negativt om hans forfatterskap, uten at jeg har lest bøkene hans.

Det som dog er helt sikkert er at hans hudfarge, fødeland, og holdninger i forhold til massemigrasjon burde være komplett uinteressant.

Men slik er ikke dagens virkelighet.

Abdulrazak Gurnah får nobelprisen i litteratur 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.