Foto: Mediaset.

En italiensk stunt­reporter inviterte muslimer i Milano til å kaste en tøffel på en pappfigur som forestilte en Taliban-kriger for å vise misnøye med den brutale islamist­bevegelsen. Det gikk ikke helt som hun hadde tenkt.

Resultatet av eksperimentet fikk Mediasets tv-publikum se sist mandag på Canale 5-programmet «Striscia la notizia» – et i utgangspunktet satirisk nyhetsprogram som også driver avslørende journalistikk på en måte som hele tiden grenser til farse, og der annen tv-underholdning parodieres ved at lettkledde pyntejenter danser på bordet til programlederne i studio.

Programmets utsendte reporter Rajae Bezzaz gikk gatelangs med kamerafølge i den norditalienske metropolen, spurte personer med muslimsk bakgrunn hun møtte hva de syntes om Taliban, og inviterte dem til å kaste en tøffel på en pappfigur av en mann i Midtøsten-gevanter som hever et maskingevær opp i luften, for på denne måten å markere sin avstand til voldelig og fundamentalistisk islam.

Men overraskende nok var det nesten ingen det satiriske nyhetsprogrammets utsendte snakket med, som hadde lyst til å kaste tøffelen på pappfiguren av en bevæpnet talibaner – bortsett fra noen kvinner, som dristet seg til å avlevere fottøyet på denne måten.

Blant dem som ikke ville gjøre den symbolske handlingen, var det en som forsvarte burkaen. En annen overøste sågar den kvinnelige reporteren med fornærmelser og trusler.

Som rapportert av Il Giornale, var det en som relativiserte Talibans vold ved å si at de riktignok er terrorister, med de er fremdeles muslimer. En annen sa at Taliban har rett, en tredje at de er bra folk.

Da noen få muslimske kvinner kastet tøffelen på papp-talibaneren, avstedkom det da også skarpe utfall fra andre muslimer mot reporter Bezzaz.

Siden haglet truslene mot en mor som hadde «våget» å protestere mot Kabul-regimets undertrykkelse av kvinner og barn. «Du er en jævla h…!»

Antallet muslimer i Italia anslås til rundt halvannen million, en andel av befolkningen som er klart lavere enn i andre folkerike land i Vest-Europa, og mindre enn en fjerdedel har italiensk statsborgerskap.

Antallet islamister antas også å være lavere enn i de sammenlignbare landene. Færre enn to hundre IS-fremmedkrigere i Syria og Irak reiste ut fra Italia, og landet har ikke vært utsatt for noe større islamsk terrorangrep.

Den italienske staten har ikke inngått noen overenskomst med representanter for islam som gir muslimske trossamfunn adgang til finansiering over skatteseddelen, slik tilfellet er for kristne, jødiske og buddhistiske trossamfunn.

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂