– Det er tradisjon for å gjennomføre stortingsvedtak, sa Erna Solberg om EUs jernbanepakke som behandles neste uke. Rødt ber Ap stanse jernbanereformen.

– Det er klart at vi har mulighet til å fatte vedtak. Dette er å gjennomføre et stortingsvedtak. Dette er ikke ny politikk, dette er å gjennomføre noe landets øverste forsamling faktisk har vedtatt, sa avtroppende statsminister Erna Solberg på sin pressekonferanse tirsdag på spørsmål om regjeringen i neste ukes EØS-komitémøte vil ta stilling til EUs fjerde jernbanepakke.

I mai bestemte stortingsflertallet seg for at Norge skal tilslutte seg den.

Saken er spesiell fordi EUs fjerde jernbanepakke gir EUs jernbanebyrå ERA myndighet til å fatte beslutninger direkte mot aktører i Norge. Samtidig blir EU-domstolen klageorgan.

Skal gå gjennom saken
Det nye stortingsflertallet motsetter seg imidlertid vedtaket om norsk tilslutning. Sp har krevd at behandlingen utsettes til det nye Stortinget er på plass.

Solberg sa at de skal svare på brevet de har fått fra stortingspartiene om saken, og at de nå går gjennom spørsmålet.

– Det er sånn at vedtak som er fattet i Stortinget, er det konstitusjonell tradisjon for at en gjennomfører, sa Solberg.

Krever at jernbanereformen stanses
Rødt ber den påtroppende regjeringen om å stanse jernbanereformen fra EU.

– Om den likevel innlemmes, må en ny regjering umiddelbart si den opp, slik Stortingets utredningsseksjon tidligere har pekt på at er mulig, sier partileder Bjørnar Moxnes.

Han kommer med en klar oppfordring til Arbeiderpartiet.

– I valgkamper er det alltid mye snakk om handlingsrommet i EØS-avtalen. Her er en glimrende anledning for Arbeiderpartiet og de andre til å vise at det faktisk er mer enn tomme løfter – ved å gå sammen med Rødt om å melde Norge ut av jernbanepakken.

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.