Det sier transportpolitisk talsperson Sverre Myrli i Ap til Fri fagbevegelse.

Det var han som sendte brevet, der det bes om at Norges tilslutning til EUs fjerde jernbanepakke trekkes fra dagsorden på møtet i EØS-komiteen 24. september.

– Arbeiderpartiet vil derfor anmode regjeringen om at norsk tilslutning til EUs fjerde jernbanepakke ikke blir å behandle i EØS-komiteens møte 24. september, skriver Myrli.

Han sier situasjonen etter valget er spesiell.

– Vi er i en veldig spesiell situasjon der partiene som stemte mot tilslutningen til EUs fjerde jernbanepakke i Stortinget, nå har fått flertall i Stortinget. Og det nye Stortinget trer sammen bare sju dager etter møtet i EØS-komiteen, sier han til avisen.

Konkurranse som hovedregel

I mai besluttet stortingsflertallet at Norge skal tilslutte seg EUs fjerde jernbanepakke.

Jernbanepakken gir EUs jernbanebyrå ERA myndighet til å fatte beslutninger direkte mot aktører i Norge. Samtidig blir EU-domstolen klageorgan.

Et kjerneelement i reformen er også at persontogtilbudet som hovedregel skal konkurranseutsettes.

Det nye stortingsflertallet etter årets valg motsetter seg imidlertid vedtaket om norsk tilslutning. Sp har krevd at behandlingen utsettes til det nye Stortinget er på plass.

– Gjennomfører vedtak

Statsminister Erna Solberg (H) sa tidligere denne uka at spørsmålet de hadde fått fra andre partier om saken, skulle gjennomgås.

– Det er sånn at vedtak som er fattet i Stortinget, er det konstitusjonell tradisjon for at en gjennomfører, sa Solberg.

Rødt har også vært på banen og bedt den påtroppende regjeringen om å stanse jernbanereformen.

– Om den likevel innlemmes, må en ny regjering umiddelbart si den opp, slik Stortingets utredningsseksjon tidligere har pekt på at er mulig, sa partileder Bjørnar Moxnes tidligere denne uka.

 

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂