Sveriges næringsminister Ibrahim Baylan (S) mistenkes for å ha forsinket en rapport om konsekvensene av en nedleggelse av Cementas kalkbrudd på Gotland. Baylan blir nå rapportert til den konstitusjonelle komiteen, Konstitutionsutskottet.

Svensk sementforsyning er akutt truet, etter at Cementas søknad om å fortsette kalksteinutvinning ved Slite på Gotland ble avvist av Mark- och miljööverdomstolen i juli i år. Anlegget produserer 2,5 millioner tonn sement per år, og tre fjerdedeler av all sement som brukes i Sverige i dag kommer fra kalkbruddene i Slite.

Les også: Svensk boligminister vil stanse bruk av sement av hensyn til klimaet

Oppfordret myndighet til ikke å publisere

Den svenske regjeringen ga myndigheten Sveriges Geologiska Undersökning (SHU) i oppdrag å lage en rapport om konsekvensene av en mulig nedleggelse av Cementas kalkbrudd på Gotland. Myndigheten leverte rapporten fredag 20. august i år, men næringsminister Ibrahim Baylan er nå beskyldt for både å ha skjult rapporten. Dette etter at e-postsamtaler etterspurt av avisen Svenska Dagbladet (SvD) har vist at næringsdepartementet oppfordret SGU til verken å publisere eller kommunisere den ferdige rapporten.

– Grundfrågan handlar om en potentiell industrikris där tiotusentals jobb kan påverkas av brist på cement där regeringen inte gör tillräckligt för att hantera krisen. Nu kommer det också uppgifter om att näringsminister Ibrahim Baylan har mörkat och försökt förmå att tysta myndigheter, skandalöst är det enda ordet jag finner här, sier styreleder i Näringsutskottet Lars Hjälmered (Moderaterna).

Det var først 2. september at SGU publiserte rapporten på sine nettsider. SGU uttalte i sin oppsummering at de store samfunnsprosjektene som pågår og planlegges rundt om i landet i form av boligbygging, infrastrukturprosjekter, vindkraftutvidelse, etc. krever store mengder sement for betong og at disse er truet hvis sementproduksjonen i Slite opphører. Fra SGUs oppsummering:

«SGU bedömer att inga andra kända svenska fyndigheter av kalksten kan ersätta det bortfall av kalkråvara som uppstår vid ett snabbt produktionsstopp i Slite. Det finns inte heller förutsättningar för att importera ersättningsmaterial på kort tid.

I övriga Sverige finns inga kända fyndigheter av kalk med förutsättningar för att på kort sikt ersätta täkterna i Slite. [—] Flera omständigheter bidrar till att inte heller import kan ersätta produktionsbortfallet i Slite på kort sikt. Enligt officiell statistik för världsmarknaden för kalkråvara och cement är det osannolikt att det på kort sikt finns utrymme att handla upp de mängder råvara som krävs för att ersätta brotten i Slite.

SGU bedömer också att ersättning via import, om den var möjlig, skulle medföra ökade kostnader, samtidigt som det skulle öka Sveriges beroende av andra länder och försämra vår beredskap. Sannolikt skulle import av ersättningsmaterial också medföra en ökad klimatbelastning.»

Ønsker å undersøke politisk styring

Næringsminister Baylan svarte mandag på spørsmål i Näringsutskottet om informasjonen som ble publisert i forbindelse med det bestemte stoppet for kalkgruven på Gotland. Baylan måtte også svare på hvorfor han ikke fortalte om rapporten, og hvorfor myndigheten ble bedt om ikke å publisere konsekvensutredningen. Ibrahim Baylan uttalte under møtet at han ikke har kunnskap om at myndigheten oppfattet det som om næringsdepartementet ønsket at etterforskningen ikke skulle bli publisert.

Liberalerna var ikke fornøyd med ministerens svar, og næringsministeren blir nå rapportert til Konstitutionsutskottet, KU. Dette er gjort for å undersøke om departementet hans har forsøkt å hindre SGU i å kommunisere sin konsekvensrapport.

– Det väcker frågor om vilken roll statsrådet och den politiska styrningen på näringsdepartementet haft. Därför väljer vi nu att upprätta en KU-anmälan för att utreda om de har överträtt sina befogenheter, sier Liberalernas næringspolitiske talsmann Arman Teimouri til SvD.

– Näringsministern menar att departementet inte har försökt att mörka. Men ser man på det som framkommit i media så tycker jag att det tyder på det motsatta. Det som bekymrar mig är att myndigheterna hörsammat regeringens önskemål att inte publicera. Svenska myndigheter är oberoende från regeringen. Därför kan man tycka att det inte är särskilt bra att de anpassar sig efter vad som passar regeringen för stunden, fortsetter Arman Teimouri.

Ibrahim Baylan sier at han er overrasket over oppstyret rundt rapporten og mener at dokumentene var tilgjengelige for alle som ba om dem.

Baylan meldte 9. september sin avgang som næringsminister, og trekker seg nå ut av politikken. Det er ukjent om dette har tilknytning til denne saken, som Lars Hjälmered fra Moderaterna beskriver som en skandale.

Les også: Etter Löfvens kunngjøring: Ledende S-politikere forlater sine stillinger

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂