Bakeriet Sébastien i Söderhallarna på Södermalm i Stockholm selger boller og brød som aldri før. Allikevel velger innehaver og kjendisbaker Sébastien Boudet å stenge ned bakeriet. Han vil heller bruke all sin tid på «klimakampen».

– Som bagare måste jag ta mitt ansvar för miljön. Jag måste gå längre, göra mer än att bara driva bageri, sier Boudet til Mitt i Södermalm.

Da Boudet åpnet bakeriet for tre år siden, var målet å bringe økologisk og bærekraftig jordbruk inn til hovedstaden. Dette er et ideal han har hatt i hele sin karriere.

– I min bransch finns många tillsatser och halvfabrikat. Råvarorna kommer ofta från fattiga länder där mycket bekämpningsmedel används och arbetsvillkoren är dåliga. Så när jag startade tyckte många att jag var galen. En idealist, en drömmare.

Men nå som klimaendringene kan føles på kroppen, vil bakeren følge i Greta Thunbergs fotspor.

– Det Greta har flaggat för händer här och nu. Översvämningar, bränder. Allt fler förstår att det rör oss här också, när klimatkrisen inte bara påverkar Bangladesh och Antarktis, när det händer även i Tyskland och södra Sverige. Jag måste göra min del.

Så i sommer bestemte han seg for å stenge bakeriet for å skape klimarevolusjon. Det holder ikke lenger å ta et personlig ansvar. Han vil nå bredere ut og påvirke andre.

Boudet er ikke så begeistret for begrepet klimaangst, han vil heller gå inn i en klimakamp. Målet er å få andre virksomheter til å opptre mer bærekraftig.

– Jag vill jobba för att engagera fler i en bredare klimatrevolution, nå längre än till mina trevliga kunder på Söder. Genom att utbilda folk och hjälpa andra bagare, kockar, bönder och kök kan jag påverka fler människor och på en djupare nivå än om jag bara bakar själv. Jag vill få alla att utmana systemet.

Boudet stenger ned sitt bakeri 25. september. Fra den datoen er han klimakriger på heltid.

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂