Marion Grau er professor i Systematisk teologi, missiologi og økumenikk ved Menighetsfakultetet. Hun ønsker nå at kirken skal skape «økosorg-grupper». Foto MF

Mange har påpekt at følelser har gitt klimafanatikerne preg av å tilhøre en ‘klimakirke’. Den statsansatte professoren ved Menighetsfakultetet Marion Grau, gir i et intervju med Vårt Land ny næring til denne teorien.

I intervjuet tar hun til orde for at Kirken, den norske, må starte «økosorg-grupper». Grau, som er professor i «Systematisk teologi, missiologi og økumenikk«, og som i intervjuet med Vårt Land kaller seg for «økoteolog», lider nemlig, etter eget utsagn, av «økosorg»:

– Kirkefolk må presse på nedenfra. Det står om livet, og jeg tror noen lider av økosorg i den forstand at de ikke greier å ta innover seg hvor mye dette pårører egen virksomhet og selvforståelse.

MF-professoren synes de kan begynne med et felt kirken har lang erfaring med: sorg. Slik som kirken holder sorggrupper for pårørende ved dødsfall, vil Grau at kirken holder grupper for de som sørger over naturtap.

Grau er i tillegg til sin professor-stilling ved Menighetsfakultetet vitenskapelige høyskole, også medlem av ekstremistgrupperingen Extinction Rebellion.

Hun mener gruppens aksjoner, som har havnet i søkelyset de to siste ukene, er en ritualisering av økosorg, slik vi for eksempel ritualiserer sorg i begravelser.

– Jeg tenkte: Hvis dette kan oppstå i Extinction rebellion, hvorfor kan ikke kirken starte noe? De har jo rammer og ritualer som fanger følelser av avmakt og lengselen for rettferdighet.

Grau peker på forrige ukes sørgemarsj som et eksempel på et «improvisert begravelsesrituale».

Hun mener emosjoner som hat og angst hindrer at folk forholder seg til virkeligheten.

– I Norge, som i Tyskland hvor jeg kommer fra, er det en del hat og angst som slår mot grønne partier og klimaaktivister. Jeg har en teori om at mye handler om emosjoner og ikke fakta, noe som er et uttrykk for sorg – at man ikke kan forholde seg til virkeligheten fordi en føler at egen identitet og eksistens er truet, sier Grau, som viser til essayet De fem fasene for klimasorg av Nobels fredsprisvinner Steve W. Running.

Man kan mene mye om Fr. Grau, men jeg tror jeg vil nøye meg med følgende:

Sannelig sier jeg Eder: Emosjoner er ikke av denne verden.

Ber Den norske kirke starte økosorg-grupper (Vårt Land)

Les også:

«Klimakrisen» savner basis i vitenskap

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂