Zuheir Hussein. Foto: Politiet

Nacka tingrett dømte i dag 42 år gamle Zuheir Hussein til 18 års fengsel for drapet på hans 36 år gamle kone Hala. Hun ble skutt og drept hjemme på familiens sofa 3. desember i fjor, fordi hun ønsket skilsmisse.

Hala kom til Sverige fra Aleppo i Syria i 2007, etter å ha giftet seg med Zaher Hussein. Men livet i Sverige ble et mareritt. Under rettssaken har det kommet frem at Zaher Hussein holdt kona isolert og overvåket i familiens leilighet i Fisksätra utenfor Stockholm, der han hadde satt opp overvåkningskameraer for å kunne overvåke kona selv når han ikke var hjemme. Hun fikk ikke lov til å lære svensk eller jobbe, hun ble forhindret fra å ha et sosialt liv, og hun kunne ikke slå alarm om situasjonen sin fordi mannen hennes kom som tolk da hun dro hjemmefra. Hala var derfor nesten helt isolert.

Hala. Foto: Privat

I et intervju med Aftonbladet sier en av Halas søsken at Hala ble slått daglig, men at hun ikke turte å forlate mannen sin, fordi han fortalte henne at hun ville miste parets tre barn hvis hun søkte hjelp eller prøvde å forlate ham. Han hadde også løyet for henne ved å si at hun ikke ville få hjelp fra svenske myndigheter før hun var svensk statsborger.

Den dagen Hala ble drept, forlot paret de to yngste barna på førskolen og dro deretter hjem igjen. En gang i løpet av dagen ble Hala myrdet av mannen sin. Hala ble funnet stående på kne på sofaen, og etterforskningen har vist at hun ble skutt på skrå bak øret og fra nært hold. Tingretten skriver i sin dom at våpenløpet kan ha blitt presset mot kroppen. Etter å ha skutt kona gikk Zuheir Hussein for å hente barna og la dem være hos moren. Så dro han for å møte sin far i Strängnäs. Først da gikk han til politiet for å melde seg. Deretter sa han at det som skjedde var en ulykke, og at det skarpladde våpenet tilfeldigvis gikk av da han viftet med den.

Aktor har under rettssaken hevdet at motivet for drapet var at Hala ønsket skilsmisse, at mannen begikk handlingen for å opprettholde sin ære, og at familiemedlemmer var klar over hva som skulle skje. Nacka tingrett mener at det ikke er mulig å bevise æresmotivet, men Zuheir Hussein anses å ha hatt til hensikt å drepe. Han er derfor dømt til 18 års fengsel. Han må også betale en erstatning til parets tre barn på 60.000 SEK til hver.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂