Eksterne eksperter hentes inn for å bidra i evalueringen som den danske regjeringen har varslet om hvordan oppdraget i Afghanistan endte i en kaotisk avslutning.

Den danske regjeringen har nedsatt en gruppe som skal undersøke forhold rundt Danmarks exit fra Afghanistan. Det opplyser utenriksminister Jeppe Kofod fredag.

– Alle efterspørger et svar på, hvorfor Vesten og herunder også Danmarks exit fra Afghanistan blev så kaotisk, som det gjorde. Derfor har vi iværksat en meget grundig, omfangsrig og saglig evaluering af den danske evakueringsindsats.

– Vi får med denne gruppe af eksperter mulighed for, at myndighederne får vendt alle de sten, der skal vendes i denne situation.

Gruppen av eksperter beskrives av Kofod som ekstremt velkvalifiserte. Formålet er å få et eksternt perspektiv på myndighetenes evaluering.

– Det er myndighederne, der sidder med viden om, hvad de har gjort undervejs og kan lave en redegørelse og evaluering af det.

– Og så kan denne gruppe – med deres faglighed og indblik i det – spørge ind til ting og vende ting. Alle referencegruppens kommentarer vil blive afspejlet i myndighedernes kortlægning og evaluering, siger Jeppe Kofod.

I gruppen inngår Anders Ladekarl, generalsekretær for Dansk Røde Kors, Charlotte Slente, generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp, David Vestenskov fra Forsvarsakademiet og Mona Kanwal Sheikh, som er forsker ved Dansk Institut for Internationale Studier.

De borgerlige partiene har bedt om at en tidligere forsvarssjef skal stå for undersøkelsen. Men regjeringen har bestemt at myndighetene selv skal vurdere hendelsene i Afghanistan, med bidrag fra en ekstern ekspertgruppe.

Jyllands-Posten

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.