Talibans nye ansikt utad antas å bli Hibatullah Akhundzada, som har fungert som bevegelsens øverste leder siden 2016, Foto: Afghan Islamic Press via AP / NTB

Ifølge ubekreftede meldinger ventes det at Talibans øverste leder, Hibatullah Akhundzada, fredag vil bli utnevnt til å lede Afghanistan, assistert av tre andre fra Talibans lederskap.

Ifølge det afghanske nyhetsbyrået Tolo News, vil mannen som offisielt har vært Talibans øverste leder siden 2016, bli utnevnt en av de nærmeste dagene.

“Consultations are almost finalized on the new government, and the necessary discussions have also been held about the cabinet. The Islamic government that we will announce will be a … model for the people. There is no doubt about the presence of the Commander of the Faithful (Akhunzada) in the government. He will be the leader of the government and there should be no question on this,” Samangani said.

Konsultasjonene rundt den nye regjeringen er nesten ferdige, de nødvendige diskusjonene har også blitt holdt om ministerpostene. Den islamske regjeringen som vi vil kunngjøre, vil være en … modell for folket. Det er ingen tvil om tilstedeværelsen av Lederen av de troende (Akhunzada) i regjeringen. Han vil være leder av regjeringen, og det bør ikke være noe spørsmål om dette, sier Samangani. (Tolo News)

Utnevnelsene er ventet å skje i forbindelse med fredagsbønnen. En liten overraskelse kan være at Taliban ikke ønsker at Afghanistan skal bli kjent som Det islamske emiratet.

“The name of the new system should be neither republic nor emirate. It should be something like an Islamic government. Hebatullah should be at the top of the government, and he will not be the president. He will be the leader of Afghanistan. Below him there will be a prime minister or a president that will work under his oversight,” said Mohammad Hasan Haqyar, a political analyst. (Tolo News)

Akhundzada er rundt 60 år gammel, og som alle i Talibans lederskap pashtuner. Han tilhører Noorzai-klanen og har siden 2001 ledet Talibans Sharia-råd, og har ingen militær erfaring  Ifølge flere medier er det ventet at han vil få med seg Abdul Ghani Baradar, Sirajuddin Haqqani og Muhammad Yaqoob til å lede landet.

De to sistnevnte var begge rivaler til stillingen som Talibans øverste leder. Haqqani i kraft av sin kontroll over terror-nettverket som bærer hans navn. Yaqoob i kraft av at han er sønn av Talibans grunnlegger, den mystiske og enøyde Mullah Omar.

 

Taliban Expected to Announce New Govt Soon (Tolo News)

Hibatullah Akhundzada to lead Taliban govt in Afghanistan, say reports as chaos grips Afghans (India Today)

Afghanistan: Who’s who in the Taliban leadership (BBC)

Hibatullah Akhundzada: There is not much the world knows about Taliban’s supreme leader (Mint)

What we know about today’s Taliban (PolitiFact)

 

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂