Støres rødgrønne flertall glipper, men han insisterer på at Ap ikke blir avhengig av «partier som vil ta oss i en uansvarlig retning».

Rett før statsminister Erna Solberg (H) og Jonas Gahr Støre (Ap) møttes til TV 2s statsministerduell på Deichmanske bibliotek i Oslo søndag kveld, publiserte TV 2 en meningsmåling som viser at Senterpartiet nok en gang går tilbake.

Det er fortsatt rødgrønt flertall, men med minste mulige margin – til sammen får Ap, SV og Sp 86 av 169 mandater. Det skal svært lite til for at flertallet glipper, og da blir Støre avhengig av de røde eller de grønne kommunistene: Både Rødt og MDG er over sperregrensen i Kantar-målingen.

Støre ville ikke svare

Under duellen ble Støre utfordret på om det er aktuelt for ham å samarbeide med et eller begge av de to potensielle vippepartiene Rødt og MDG dersom han ikke får stablet sammen en flertallsregjering sammen med Sp og SV.

Det ville ikke Ap-lederen svare på.

– Det får vi se når valgresultatet ligger der. Jeg har tro på at det er mulig å få det flertallet, sa Støre.

– Ap blir ikke avhengig av partier som vil ta oss i en uansvarlig retning, sa han.

Erna: – Rødgrønt kaos

Erna Solberg advarte nok en gang mot rødgrønt regjeringskaos og trakk paralleller til stortingsvalget i 2017, da Ap ifølge Solberg advarte om at en stemme til regjeringspartiet Venstre også var en stemme til det daværende regjeringspartiet Frp.

– Så lenge du ikke avklarer, så kan en stemme for Ap bety en stemme for Rødt. Det er ikke avklart over hvem du skal lene deg på. Det var dumt argumentet du brukte mot Venstre og KrF, for nå får du det rett i rekyl, sa Solberg.

Støre mener Solberg ikke har noe hun skulle ha sagt etter å ha samarbeidet med Frp.

– Du skal styre med et Frp som ikke slutter seg til Paris-avtalen på klima og som lovet 400 milliarder kroner mer til veiutbygging i Norge på toppen av det som er den økonomiske politikken. Du kan se deg selv i speilet på uklarheten på din side, sier Støre.

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂