Ikke akkurat velgermagneter:  Lan Marie Berg (tv) og Une Batsholm (MDG). Foto: Cornelius Poppe / NTB.

En ny meningsmåling for mai viser viser fortsatt rødgrønt flertall. For det ytterliggående partiet MDG peker pilen rett ned, og det nærmer seg game-over.

Det begynner å nærme seg stortingsvalg, og valgkampen kjøres snart i gang for fullt. Dermed er partimålingene mer interessante enn på lenge.

Også i den nye Kantar-målingen for mai, foretatt for TV, vises det er rødgrønt flertall.

På rødgrønn side er det imidlertid spesielt interessant for mange å merke seg at det ytterliggående partiet MDG ser ut til å være på vei mot stupet. I april fikk partiet en oppslutning på 4,2 prosent i tilsvarende måling, så vidt over sperregrensen på 4.

Nå deiser MDG ned til 2,1 prosent, hvilket vil si en halvering. Det er dramatisk, og gjør partiet til målingens store taper, langt under den viktige sperregrensen.

Det gjør ikke saken bedre at man i mellomtiden har hatt et landsmøte, der det var god anledning til å fokusere på egen politikk.

Men når velgerne blir bedre kjent med innholdet i hva MDG faktisk står for, så slår ikke det spesielt heldig ut på oppslutningen.  Partiet er rett og slett i ferd med å utraderes fra norsk politikk.

Ellers fra målingen:

*Høyre er fortsatt Norges største parti, med 24,2 prosent, frem 0, 1.

*Arbeiderpartiet har stanset nedgangen, og stabilisert seg på et nivå så vidt over tyve prosent  (21,1, frem 0,5 fra april).

For få år siden ville dette blitt karakterisert som en katastrofe for Ap. I dag trekkes det et lettelsens sukk på Youngstorget over at man ikke har sunket enda dypere under Jonas Gahrs Støres ledelse.

*Senterpartiet er landets tredje største, med 18,4 prosent, tilbake 0,3.

*FrP gjør det dårlig også denne gangen, og måles til 8,6 prosent, tilbake 1,6 fra april.

*Både Venstre (4,1) og Kristelig Folkeparti (4,5) er over sperregrensen. Det har ikke skjedd på Kantars partibarometer for TV 2 siden oktober.

*Kommunistpartiet Rødt havner på 4,4 prosent (frem 0,4), mens deres politiske «fetter» SV måles til 8,1 (ned 0,3).

*Kategorien Andre går markant frem til 4,1, fra 2,7 sist. Her befinner ikke minst partiet Demokratene seg.

Basert på denne målingen trekker TV2 følgende hovedkonklusjoner:

Kantars mai-gallup for TV 2 viser solid rødgrønt flertall.

Ap, Sp og SV har til sammen 90 mandater, 99 med MDG og Rødt. Kun 85 trengs for å få flertall.

Regjeringspartiene Høyre, KrF og Venstre har sammen med Frp kun 70 mandater.

En mindretallsregjering med Ap og Sp kan, om målingen blir valgresultatet, få flertall i Stortinget med både SV på den ene siden, og Venstre og KrF på den andre. De to partiene er bare ett mandat unna å kunne hente flertall med KrF alene.

Les også:MDGs planer er for ekstreme til å tas seriøst utenfor egen sekt

Hva med den såkalte klimakrisen? 

Kjøp Kents bok her!

 

Kjøp Asle Tojes bok her!


Vi trenger deg på laget!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.